[NORDLYS] De fikk beskjed om å være glad for å ha tak over hodet.
De gledet seg til å studere i et av verdens rikeste land. Men alt Tromsø kunne tilby Lena, Lisette og Nora var nedslitte hybler fulle av mugg.
– Vi visste ikke så mye om Norge. Bare at dere er et av verdens rikeste land. Så vi forventet å komme til velholdte boliger i god stand, sier Lisette Waanders (23).
Den nederlandske jenta bor sammen med tyske Lena Pepenfoss (19) og Nora Wagner (24) i femte etasje av Studentsamskipnadens hybelbygg i Åsgårdveien. Der kom de til skitne hybler, en defekt fryser full av årgangsmat, et kjøkken med én fungerende komfyr som skal deles av ti personer og muggbefengte vegger.
– Vi er ikke prinsesser, og krever ikke et slott. Det er greit å bo på hybel. Jeg har ingen problem med å dele bad og kjøkken med andre, men jeg kan ikke leve i mugg, sier Lisette Waanders (23).
- Les også: Studenter laget konteinerhybel
Hun viser frem et hissig utbrudd av svartmugg rundt vinduet. Også hyblene til Lena og Nora har godt synlige muggskader. Nå har de klaget siden de kom til Norge for fem uker siden. Så langt har de bare fått en respons fra SiTø (Studentsamskipnaden i Tromsø):
– De sa vi skulle være glade for å ha et sted å bo.
Problemet er ikke nytt. Nordlys skrev også i fjor om en kvinnelig student som avsluttet studiene i Tromsø på grunn av mugg på hybelen i Åsgårdveien. Hun hadde da klaget til samskipnaden over lengre tid uten respons.
Hyblene bærer ikke bare preg av generell mangel på vedlikehold, men var skitne og måtte rundvaskes ved overtakelse. Lena viser frem forhenget som skiller vasken fra resten av rommet. Det er skittent og misfarget.
– Jeg aner ikke hva det er, og unngår helst å ta på det.
- Les også: Bokontroll av studenter
Stoler var ødelagt. Skapdører hang på hengslene.
– Dette bygget må stenges ned og renoveres, sier hun.
De har vinduene på vidt gap hele dagen for å lufte ut, til liten nytte. Lena sliter med kløe i nese og svelg. Nå har de alle satt seg på venteliste til de nye boligene som skal bygges på universitetsområdet. Det er eneste utvei, selv for forholdsvis velstående vesteuropeere er prisnivået i Tromsø langt over hva de kan betale med en månedlig Erasmus-stipend på 150 Euro. Smertegrensen går ved de 2.500 kronene de betaler hver måned for de ti kvadratmeter store SiTø-hyblene.
– Jeg må jo ha mat. Prisene er dobbelt så høye som i Tyskland, sier Lena.
– Jeg har stor forståelse for at jentene ikke ønsker å bo i muggbefengte hybler, sier eiendomssjef Guri Anne Nilsen i Studentsamskipnaden til Nordlys.
Les mer om: artikkelemnene