(Siste)

Hver tredje boligeier med soverom i andre etasje eller høyere, har brannstige eller branntau. Men de færreste av dem tester eller øver på å bruke slike hjelpemidlene.

Over 80 prosent innrømmer at brannstiger og branntau får henge i fred.

Det viser en fersk undersøkelse TNS Gallup som har utført i anledning årets brannvernuke, som arrangeres denne uka.

– Det er flott at så mange som en tredjedel med soverom over første etasje har tenkt over hvilke rømningsmuligheter de har og anskaffet seg brannstiger og branntau. Men det er typisk at slike ting henges opp og glemmes, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Brannstiger og branntau skal forenkle evakuering ved brann. Det betyr ikke nødvendigvis at det bare er enkelt å bruke dem.

– Mange får seg en overraskelse når de prøver brannstiger og branntau, forteller Pedersen.

– Kanskje fungerer ikke utstyret etter hensikten, eller det kan være defekt, malt over eller rustet fast. Slike feil er det dumt å oppdage først når man havner i en nødssituasjon og må komme seg raskt ut.

– Som et minimum bør slikt utstyr etterses minst én gang i året, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han mener også det er fornuftig å prøve det ut brannvernutstyret under trygge og kontrollerte forhold.

– Det kan være fysisk tungt, og høyden kan være utfordrende for mange. Likevel er det viktig at alle lærer seg hvordan brannstiger og branntau brukes.

Denne uka arrangeres den landsomfattende kampanjen Brannvernuka i regi av Norsk brannvernforening, brannvesenet, If Skadeforsikring og DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap). Over 300 brannstasjoner landet rundt inviterer til åpen dag for små og store. I tillegg skal over 550.000 nordmenn øve på brannrutinene gjennom deltakelse i Nasjonal brannøvelse.

– Vi oppfordrer alle til å ha brannøvelse hjemme og prøve rømningsveiene. Har du en brannstige som du aldri har testet, er Nasjonal brannøvelse en gylden anledning. Særlig barnefamilier bør lage sin egen evakueringsplan og trene på den, sier konserndirektør Line Hestvik i If Skadeforsikring. (ANB)

Brannvernuka 2012:

Gode råd om brannøvelser i hjemmet

Deltakere i Nasjonal brannøvelse på landsbasis

Deltakere i Nasjonal brannøvelse per fylke og kommune

Brannstasjoner som arrangerer åpen dag