Som oftest går det greit. Håndverkeren kommer og gjør jobben sin som avtalt, men noen ganger stopper det hele opp.
Hva bør du gjøre for å sikre framdriften i arbeidet?
– Avtal dagmulkt. Håndverkeren vil ikke tape penger på oppdraget. Det er den enkleste måten å unngå forsinkelser, er rådet fra direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes.
- Les også: Oppussing for alle penga
Du kan fritt avtale dagmulkt med håndverkeren. I standardkontraktene for håndverkeroppdrag er det lagt opp til to promille pr dag for store oppdrag, og 100 kroner pr dag for mindre.
Avtal også hvor mange dager dagmulkten skal gjelde. Om du ikke får håndverkeren med deg på dagmulkt, er det beste rådet å velge en annen.
Sørg dessuten for at du har en skriftlig avtale med klare frister:
– Uten en klar frist for når jobben skal være ferdig, er det vanskelig å avgjøre når arbeidet er forsinket og om du har krav på dagmulkt, sier Flønes.
– Det blir en vurdering fra sak til sak. Du må kanskje ha ekspertuttalelser, og det kan ta lengre tid enn selve forsinkelsen.
- Les også: Maling på mur
Ved forsinkelser kan du holde tilbaker betalingen som tilsvarer det som ikke er blitt gjort som følge av forsinkelsen.
– Skriv en e-post til håndverkeren og krev at arbeidet blir utført, mens du holder tilbake penger. Det pleier å hjelpe, sier direktøren.
Ved forsinkelser kan du kreve at tjenesteyteren gjør som avtalt, men noen ganger er det kanskje lurere å få noen andre til å gjøre resten av jobben:
– Du kan heve avtalen hvis forsinkelsen er av vesentlig betydning, men du må vite at det skal veldig mye til. Er det for eksempel avtalt dagmulkt, vil du vanskeligere kunne heve avtalen enn ellers. Husk også at du må gi håndverkeren en mulighet til å ordne opp, sier Ingeborg Flønes.
- Les også: – Kast vateret!
Når avtalen heves, skal håndverkeren få tilbake materialer som er kjøpt inn. Han kan kreve penger for det som ikke kan tilbakeleveres, og betalig for det arbeidet som er gjort.
– Til gjengjeld kan du kreve erstatning om de nye håndverkere koster mer for å gjøre ferdig jobben. Du kan også kreve erstatning hvis du kom hjem fra ferien til en ubeboelig leilighet og du må ta inn på hotell, sier Flønes.
Forbrukerrådet kan megle i konflikter hvis du og håndverkeren ikke blir enig ved forsinkelser.
Finner ikke rådet en løsning, kan saken behandles i Forbrukertvistutvalget. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene