(Siste)

Etter en lang periode med mildvær, har frosten kommet til det meste av landet – og da er det fare på ferde.

Stadig flere opplever nemlig vannskader som følge av frostsprengte rør.

– Vinteren 2012 var mild, og denne vinteren har til nå vært like så. Men selv om kulden varierer, ser vi alt i alt en kraftig økning i antall vannskader som skyldes frostsprengte rør, sier Lars Wiig, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring.

Statistikken går fram til oktober viser at det er utbetalt 1,5 milliarder kroner i erstatninger for vannskader i år. Det har vært til sammen 41.000 vannskader i private hus, leiligheter og hytter.

I en undersøkelse gjennomført av Perduco/Norstat for KLP svarer 75 prosent at de setter på tilstrekkelig oppvarming til å unngå frostskader når de reiser bort fra boligen i minst tre døgn.

Derimot har bare 16 prosent av de spurte gjort en vane av å stenge hovedstoppekranen og åpne tappekraner når de reiser bort i tre døgn eller mer.

Hele 57 prosent gjør det sjelden eller aldri.

Undersøkelsen viser for øvrig at folk blir mer påpasselige jo eldre de er, både med oppvarming av boligen og å stenge av hovedstoppekranen.

– Det viser seg også at vannskader på fritidsboliger ofte blir omfattende, fordi skaden ikke oppdages før neste gang man kommer til hytta, sier Wiig.

– Vannskaden har da fått utvikle seg, og resultatet kan blant annet bli store råteskader. Hytta eller feriehuset blir kanskje ikke mulig å bruke på lang tid.

Mange av frost- og vannskadene vinterstid kommer på grunn av sterk kulde over lengre tid.

Kulda trekker inn og forårsaker frostskader på vannledninger inne i skap, under kjøkkenbenker og i kjellerrom hvor det vanligvis ikke er påsatt like mye varme som i oppholdsrom.

– Det er svært viktig at det står på nok varme i alle rom med vannledninger, påpeker Lars Wiig.

– Hvis det ikke er satt varme på, vil vi måtte vurdere avkorting på forsikringen ved en vannskade. Det kan derfor også få økonomiske konsekvenser for kunden hvis det ikke sørges for tilstrekkelig oppvarming. (ANB)