– Naturbruksutdanning gir en veldig god kombinasjon av å jobbe ute med praktiske fag og en god teoretisk ballast. Naturbruk som fag i videregående skole gir også et goldt grunnlag for å gå videre med høyere utdanning innen dyrehelse, mattrygghet, fornybar energi, skog, klima og miljø, sier hun.

Det nærmer seg søknadsfrist for videregående utdanning kommende skoleår. Nestlederen i Innlandet bondelag håper på mange søkere til naturbruksutdanningene, som det er fire av i Innlandet: Lena-Valle, Jønsberg, Storsteigen og Sønsterud.

Utdanningsvalg

– Utdanningsvalg er et tema som opptar mange nå om dagen. Både ungdom og foreldre. Hva skal jeg bli? Hvilke jobber finnes for meg der framme? Mulighetene er mange. Det er mye vi ikke vet om framtiden, men at mat, klima og miljø er svært viktige områder framover er helt klart. Verden er mer usikker enn på lenge. Da er dette viktige fagfelt å jobbe videre med for at både folk, dyr og jorda vår skal fungere godt framover. Her trengs kunnskapsrike folk, sier Hegge.

Hun viser til at fylkeskommunen som skoleeier har satset mye på naturbruksskolene sine. Dette gjelder ikke minst Leva-Valle avdeling Valle, der titalls millioner kroner er 9investert i nye internat og driftsbygg de senere årene.

Gode muligheter

– Naturbruksskolene er en god plass å lære om dyrestell, jordbruk, skogbruk og bruk av ny teknologi. Her får du både fagutdannelsen agronom, generell studiekompetanse og muligheten til å ta realfagskompetanse samtidig. Eller du kan velge et utdanningsløp mot fagbrev blant annen innen skogbruk eller anleggsgartnerfaget. Innlandet er et stort fylke med mange aktuelle arbeidsplasser for ungdom som velger naturbruk. Vi vil i framtiden trenge fagfolk med en god forståelse for sammenhengen i naturen, uttaler Kristina Hegge, nestleder i Innlandet Bondelag.