(Oppland Arbeiderblad)

Onsdag skal Nammo ha testskyting med 120 millimeter ammunisjon. Det er ammunisjon som er typisk brukt i stridsvogner.

Pressekontakt Thorstein Korsvold opplyser til OA at de forventer betydelig med støy enn vanlig, og at dette skyldes kulde og vindretning.

– Vi tar sikte på å sette ut en lyttepost for å jobbe med å erfaring rundt støy. Vi er klar over at vi bråker i dag, sier han.

Harde isflater gjør at støyen kan reflekteres ekstra.

Senere onsdag opplyser Korsvold at deler av testaktiviteten er flyttet til kvelden, og at de resterende testene skal avsluttes klokken 21.

– Noe av ammunisjonen er sporlysammunisjon. Det har vært for lyst til å se det godt nok, sier han om årsaken.

Korsvold opplyser at de også har gjennomført en desibelmåling ved nærmeste nabo, og at den viste 100,9 desibel.

– Det er tilsvarende en T-bane, sier han.

Utvider fabrikken

I januar ble det klart at regjeringen ville gå inn i tidenes avtale med Nammo til en verdi av 2,6 milliarder kroner.

– Dette er bra for Nammo, men best for Norge, sa konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo da.

Da ble det også besluttet å bruke 260 millioner kroner på å bygge mer kapasitet på Raufoss. Den nye avtalen betyr også flere arbeidsplasser.

– Gjennom pandemien ansatte vi 100 til på Raufoss. Etter pandemien, i 2022, ansatte vi ytterligere 100. Jeg tror vi må øke til det dobbelte i løpet av to til tre år, sa Brandtzæg.

Fakta: Den store Nammo-avtalen

Femte januar meldte NTB at Norge har gitt 10.000 moderne, langtrekkende artillerigranater fra egne lagre til Ukraina. Den norske våpenhjelpen hittil har en verdi på mellom 5 og 6 milliarder kroner, opplyser Forsvarsdepartementet.
Artillerigranatene kan brukes i flere typer artilleriskyts, blant annet i M109, som Norge har donert tidligere.

Norge vil fortsette å bidra for å støtte Ukraina i 2023, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram i begynnelsen av januar.

Trettende januar underskrev Nammo og norske myndigheter en kontrakt om produksjon av artillerigranater for ytterligere 2,6 milliarder kroner. Avtalen innebærer produksjon av 25.000 artillerigranater til det norske Forsvaret og til Ukraina. En del av avtalen skal angivelig også finansiere innovasjon og videreutvikling.

Desidert størst

Med sine 900 ansatte er Nammo den desidert største virksomheten i Raufoss Industripark. Sammen med Kongsberg-gruppen står Nammo for halvparten av omsetningen i norsk forsvarsindustri. De to store omsatte for 11,2 milliarder kroner og sto bak 47 prosent av verdiskapningen i næringa.

Nammo er en internasjonal bedrift, men den største fabrikken er i Norge og på Raufoss, hvor blant annet 100 prosent av artilleriproduksjonen foregår. Likevel er det flere ansatte i USA, som har 40 prosent av arbeidsstokken. Raufoss har bare 10 prosent av de ansatte, ifølge konsernsjefen.