(Oppland Arbeiderblad)

Klokken 12.00 onsdag testet Sivilforsvaret signalet «viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.

Årsaken er én av to årlige øvelser som blir gjort av Sivilforsvaret. Testen blir gjort for å sjekke om de virker, og eventuelt reparere de som ikke fungerer.

1250 anlegg

Signalet sendes i tre serier med ett minutts mellomrom mellom seriene. Dette signalet betyr at man skal søke informasjon, for eksempel på radio, tv, aviser, på myndighetenes nettsider eller sosiale medier.

Rundt om i landet er det cirka 1250 anlegg som skal varsle befolkningen ved akutt fare. De kan bli brukt både i fred og i krig.

– I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene brukes ved fare for angrep, sier Øistein Knudsen jr, som er sjef for Sivilforsvaret.

Vil få på plass løsning

DSB jobber sammen med Politidirektoratet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet for å få på plass en løsning for masseutsendelse av varslinger til mobiltelefoner.

Denne løsningen vil gjøre det mulig å sende ut varsel nasjonalt eller til mobiltelefoner innenfor et bestemt område, og vil være et supplement til dagens varsling over anlegg.