(Oppland Arbeiderblad)

Mandag er det seriestart for første divisjon. Raufoss har dratt til Ulsteinvik der de skal møte Hødd.

Blant de som stiller på Hødd i dagens kamp finner vi hadelendingen Marius Svanberg Alm.

Raufoss stiller med dette laget (3-5-2):

Ole Kristian Gjefle Lauvli – Nicolai Fremstad, Jamal Deen Haruna, Erik Ansok Frøysa – Sivert Westerlund, Håkon Butli Hammer, Loris Mettler, Gard Simenstad, Adrian Olsen Teigen – Andreas Klausen Helmersen, Magnus Fagernes

Innbyttere er:

31 Andreas Hippe Fagereng
5 Arnar Thor Gudjonsson
7 Andreas Østerud
16 Jakob Nyland Ørsahl
18 Kodjo Somesi
19 Trygve Kvalbein Løberg
26 Filip Brattbakk
27 Simen Bakkemyr Hagbø

Hødd har dette laget:

1 Ole-Monrad Alme

4 Peder NersveenKAPTEIN

6 Thomas Rømo Lillo

21 Marius Svanberg Alm

24 Erlend Hellevik Larsen

32 Sander Munkeby SundnesDEBUTANT

11 Torbjørn Kallevåg

14 Halvard Kvamme UrnesDEBUTANT

20 Syver Skundberg Skeide

7 Robin Hjelmeseth

9 Alfred Richard Scriven

Dette er innbytterne deres:

25 Marcus Ellingsen AndersenDEBUTANT

3 Rasmus Olamide Ulfsson BondeDEBUTANT

5 Eivind Helgesen

8 Sverre Hjelle Økland

10 Isak Gabriel Skotheim

15 Martin Håheim-Elveseter

17 Kjetil Holand TøsseDEBUTANT

19 Mirza MulacDEBUTANT

23 Fredrik Dimmen Gjerde

Bor på 12 kvadrat

Raufosstrener Jørgen Wålemark tok en prat med OA denne uken.

Jørgen Wålemark merker godt til savnet av familien når han nå går på sin første sesong som hovedtrener i Raufoss.

Klokka har bikket 08:30 en kald onsdag morgen i mars. Påskeværet fortsetter å la vente på seg. Tross en bitende morgenkulde tusler spillergruppa, etterfulgt av Jørgen Wålemark, inn i Storhallen før de skal i gang med nok en treningsøkt.

Gultrøyene begynner å få ting til å fungere og mye ser lovende ut før seriestart etter gode resultater i oppkjøringskampene.

Wålemark – som er Christian Johnsens arvtaker – har presset på seg for å lykkes i sin første sesong som hovedtrener for Raufoss.

Mer om forventningene til årets sesong litt lenger ned i saken.

Kjenner på savnet

På et bitte lite rom på Badeland Gjestegård på Raufoss bor Jørgen Wålemark mens han innleder sin første hele sesong som hovedtrener i Raufoss.

Hjemme i Göteborg sitter kona Helena og parets tre barn, fulle av forståelse for pappas drøm om å lede Raufoss i 1. divisjon.

– Savner du familien?

– Man merker det godt i helgene når man vanligvis ville hatt fredagskveldene sammen. På kveldene kan det være litt roligere enn det er hjemme i Sverige. Det er det vanskelige, sier Jørgen Wålemark.

Uten støtten fra familien ville det vært helt utenkelig at svensken skulle lede Raufoss den kommende sesongen på nest øverste nivå.

– Det har vært en utrolig støtte fra de. Jeg kjenner at det er viktig å gi trenerjobben i Raufoss en sjanse.

Wålemark forsøker å ringe hjem til familien i Göteborg hver dag.

– Vi holder kontakten. Så reiser jeg hjem når det er mer tid. Det har vært litt lite av det i det siste ettersom det er mye å gjøre før seriestart, så nå har det har vært fullt fokus på Raufoss. Jeg prøver å ta en halvtime til en time hver dag for å høre hvordan de har det, for man kan bare ikke være på to steder samtidig, fortsetter han.

Han kjenner ekstra på det å være borte fra sine barn. Særlig sønnen Edvin på 12 år.

– Hvordan har han det mens pappa er borte?

– Edvin er fantastisk og barna har en fantastisk mamma som stiller opp mens jeg er her. Jeg prøver å være engasjert å snakke med ham så ofte jeg har mulighet. Det går veldig fint med ham selv om jeg er borte.

– Jeg tenker jo mest på Edvin, som er litt for langt unna iblant. Han har vært på Raufoss et par ganger i året siden jeg kom hit. Det gjelder å ta vare på sjansen og vise at man bryr seg, selv om det er distanse.

I desember var Wålemark hjemme i Göteborg, da fikk han endelig tid med sin kjære familie igjen. Han er helt klar på at det er viktig å ta igjen den tapte tiden ved alle anledninger.

Trives godt

Vanligvis får kanskje fotballtrenere som kommer utenfra et tilbud om å bo i leilighet eller kanskje til og med et hus. For Jørgen Wålemark var det null interesse rundt dette da han skulle bosette seg på Raufoss. På 12 kvadratmeter nyter han livet så godt det lar seg gjøre.

– Jeg tok valget om å bo sånn og det er det beste valget jeg har tatt hittil, svarer Wålemark på spørsmål om klubben eller han selv kom opp med alternativet om å bo på gjestegård.

– Hva bruker du tiden din på når det ikke er treninger, kamper og annen jobb med laget?

– Jeg prøver å trene mye selv. Jeg har det egentlig veldig luksuriøst her, for det er jo treningssenter nede på Badeland. I tillegg løper jeg mye og går på ski. Det er fint å løpe i skogen og det er noe jeg elsker å gjøre, sier han.

Han benytter også noe av tiden til å jobbe litt fra hotellrommet.

– Jeg tar det egentlig veldig rolig her. Jeg får frokost hver dag og det er veldig fint å bo her.

Wålemark mener det bare hadde blitt mer å tenke på om han hadde valgt å bo i en leilighet eller et hus.

– Jeg har mye hjemme i Göteborg som jeg kan fikse og ordne, og hadde jeg hatt et hus på Raufoss hadde det vært noe å fikse der også. Det er veldig deilig å slippe tenke på det.

Fantastisk

For Jørgen Wålemark betyr det ekstremt mye å få tilliten som hovedtrener i Raufoss. Han kjenner seg også igjen fra sine yngre dager, da han var barn i Ljungskile.

– Raufoss er en liten klubb, der alle jobber mot det samme målet og det er litt sånn jeg er oppvokst med i Sverige også. Jeg kjenner igjen mye fra da jeg var yngre. Følelsen jeg fikk av å spille fotball som barn, det er veldig likt i Raufoss – og det er fint å oppleve. Det gjør at man har lyst til å jobbe, samtidig som man vil det skal gå bra. Dette gjør at jeg elsker jobben min og tenker det er fantastisk å være her, sier han.

Wålemark synes han har den beste jobben. Han trives utmerket godt med å jobbe med personer som ønsker å utvikle seg.

– Det er som en hobby. Det er helt fantastisk på alle mulige måter, sier han.

Se fotball hos OA.no med +Alt

I år kan du som OA-abonnent se samtlige av Raufoss-kampene i OBOS-ligaen, Gjøvik-Lyn-kampene fra 2. divisjon, Toten, Valdres og Kolbu og mye mer direkte hos Oppland Arbeiderblad.

Alt du må gjøre er å oppgradere abonnementet ditt til +Alt. Dette koster 49 kroner ekstra i måneden, og du får da tilgang til all fotball, deriblant en god del av eliteseriekampene, all direktesendt annen sport på Direktesport og tilgang til alle Amedia-avisene i Norge gjennom ditt digitale avisabonnement.

Gå til denne siden for å oppgradere ditt abonnement: +Alt

Viktig med utvikling

Mandag 10. april sparkes 1. divisjon i gang. Da møter Raufoss Hødd borte i Ulsteinvik. Da må det sitte for Wålemark og hans menn.

Svensken gleder seg til det virkelig begynner, etter en tre måneder lang forsesong.

– Man ser fram mot seriestart. Nå kommer det kamper som betyr mye. Man får endelig mulighet til å se hvor man står i forhold til de andre lagene. Vi trener bra og gjør en reell jobb hver uke for gode resultater. Det er en enorm glød på treningene og det ser lovende ut, mener han.

– Føler du at du har litt press på deg?

– Man har alltid litt press, for man ønsker gode resultater. Hele klubben har det bedre om vi takler presset, både spillerne og jeg, sier Wålemark som har tatt over stafettpinnen etter Christian Johnsen.

For å bygge et best mulig grunnlag inn mot seriestart har det vært viktig for Wålemark å gjøre samholdet i spillergruppen sterkere.

Innad i laget har de hatt en matprosjekt, eller en egen variant av firestjerners middag, der guttene skal komme tettere sammen.

– De har laget forrett, hovedrett og dessert. Hver enkelt skal lage en rett som representerer dem, hvor de kommer fra og den slags. Det ble en bra start og vi fikk være mer sammen. Vi så også mye hos gutta som man ikke visste fantes.

Det tror Wålemark har vært viktig for laget, som også samles to ganger i uken for felles lunsj.

– Både jeg og Fredrik (Greve Monsen) har snakket om at guttene skal få litt mer enn bare fotball. De skal få med litt mer som gjør at de utviklinger seg som person.

Han er klar på det at det er viktig å åpne opp mer rundt fotballen og ikke ha det «for låst». På sikt skal det hjelpe spillerne til å bli enda bedre.

For nykommeren Jamal Deen Haruna skal de også arrangere fest når fasten (Ramadan) er slutt.

Jørgen Wålemark tror tiltakene har hjulpet inn mot seriestarten.

Samholdet viktig

Søkelyst hans har alltid vært å utvikle og gjøre personer bedre. Han ønsker å få guttene til å vinne og hjelpe de på veien mot seieren. Under tiden sin i Raufoss er svensken svært opptatt av utviklingen. Det er hans store mål og jo raskere han lykkes, desto bedre føler han seg.

– Det er en utrolig bra stemning i gruppa, forteller han.

Han tror konkurransen om plassene nå blir tydeligere, og at det vil være tøft for de som ikke er med i startelleveren. Likevel ser han ikke bort ifra at samtlige på laget får sine muligheter.

– Det er tøft for de som ikke får starte, men det er fire kamper i april. I mai og juni er det fort tre kamper i uken. Hele troppen vil få spiletid. Vi kommer til å behøve alle, og det er viktig å holde treningen oppe gjennom april nå som vi går i gang. Alle må være med for å skape et godt resultat og den stemningen som er så bra nå, den må være der gjennom hele sesongen også, selv om det blir tunge perioder, sier Wålemark før han legger til:

– Alle kan ikke starte hver uke. Stemningen skal være bra og vi skal fighte sammen. Guttene må få tid til å spille sammen på treninger og komme inn i laget, så skal vi prøve å gjøre det vi kan for å skape gode relasjoner.

Bygge relasjoner

Det vil bli en tøff sesong for Raufoss, som er tippet langt ned på tabellen av flere. Likevel skremmes ikke Wålemark av ekspertenes meninger og tror laget hans vil bite godt fra seg.

– Vi vet ikke hvor langt det går, men vi kan slå alle. Vi har noe spennende på gang. Forventningene til sesongen er at vi skal være enda bedre lag utover mot høsten og utvikle oss spillemessig. Vi skal ha en tro på at vi kan vinne hver kamp. Så godt er dette laget, sier han.

Flere lag har bedre økonomiske ressurser. Det tror ikke Wålemark bør ha altfor mye å si.

– Vi skal jobbe med det vi har og få enda mer ut av hver person og krone. Vi satser for å henge med på det høye nivået. Alle må fort inn og bli kjent med hverandre. Da blir laget bedre. Guttene må lære seg til å spille med hverandre.

– Det viktigste er at man er klar for fighten de første kampene. Mer kamp, mer tempo. Det er mange dueller, de må vi være klare for å ta. Vi skal stå igjen som vinnere og må ha tro på det vi jobber med, selv om det kanskje ikke funker med en gang, sier Raufoss-trener Jørgen Wålemark.