(Oppland Arbeiderblad)

(Nettavisen) Hva kan du egentlig ta med deg av mat og drikke gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen?

Nettavisen har den siste tiden fått spørsmål fra mange lesere som er usikre på regelverket.

Emil Rehnstrøm (81) fra Revetal i Tønsberg synes reglene er forvirrende.

Han frykter rekebagett-planen han har lagt for familien på 14 kan gå i vasken. De skal til Kreta i september.

– Bak mål

– Jeg synes det er så bak mål at alt som er smørbart ikke kan tas med gjennom sikkerhetskontrollen.

Rehnstrøm har nemlig satt seg inn i reglene som er gjengitt på Avinor sine nettsider. Der står det blant annet at alt av væsker ikke er tillat å ta med gjennom sikkerhetskontrollen og at dette gjelder:

«Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske.»

Som eksempel på hva som ikke er tillatt nevnes smørepålegg.

– Jeg pratet med en hos Avinor, og fikk beskjed om at et tynt lag med smør bør gå bra, sier Rehnstrøm.

Han er ikke fornøyd med det svaret.

– Jeg synes det er rart. Skal man holde seg til regelverket eller ta sjansen og smugle med seg smør, sier han.

En plan for reke-bagetter

For å unngå problematikken med det smørbare har Rehnstrøm lagt en plan for å få med seg rekebagetter gjennom sikkerhetssjekken.

Som kjent kan det være dyrt å kjøpe alt man trenger på flyplassen, slik Nettavisens store prissjekk nylig viste.

– Vi har landets fineste Meny-butikk rett ved. Jeg spurte dem om det kunne være mulig å kjøpe rekebagett uten majones. Og så kunne jeg ta med majones i små tuber, sier Rehnstrøm.

Se svar fra Avinor lenger ned: – Dette er definitivt smørbart

Han tenkte at han kunne putte tubene i den gjennomsiktige plastposen man får utdelt ved sikkerhetssjekken. Det er nemlig ok å ta med flytende ting og tang, så lenge det er i beholdere på maks 100 milliliter.

Men akk. Her kan det være skjær i sjøen.

– De har tuber på 100 gram, men jeg tror kanskje det blir mer enn 100 milliliter siden majones er lettere enn vann, sier Rehnstrøm.

– Synes det er ille

Rehnstrøm synes informasjonen fra Avinor bør bli bedre.

– Reglene er uklare, og det synes jeg er ille. Noe sier det, og andre sier det. Skal man ta sjansen?

Han synes også det er merkelig at alt smørbart er fy, mens det er er unntak når det gjelder barn.

– Det står at det er unntak for mat til unger. Det kan du ta med deg i beholdere på mer enn 100 milliliter, sier Rehnstrøm.

Han har hørt det er tryggest å holde seg til det tørre, for ellers er man avhengig av litt godvilje når man skal sluses gjennom kontrollen.

– Hvis en treffer et ordentlig petimeter av en sikkerhetskontrollør, ja da er det virkelig gjort, sa sønnen min.

Rehnstad har ellers planlagt å kjøpe drikke på flyplassen.

– Jeg føler meg ikke sikker på at man får med en tom drikkeflaske heller, sier han.

Ber Avinor tydeliggjøre

Også Forbrukerrådet mener informasjonen bør bli tydeligere.

– Her bør Avinor gjøre en jobb for å tydeliggjøre hva som er ok, og hva som ikke er ok å ta med inn på flyplassen, sier jurist Thomas Iversen til Nettavisen.

Han holder – utrolig nok – på å lage matpakke til familien, som skal fly til Sri Lanka, i det Nettavisen tar kontakt.

På nettsidene har Avinor listet opp at du kan ha med deg blant annet frisk frukt, hele egg, kokosnøtt, tørr kakebunn, kjeks, kjøtt, brunost.

Men de skriver ingenting om du kan ha med en matpakke med brød, smør og pålegg. De skriver heller ingenting om at du kan ta med deg en tom drikkeflaske.

– Vi i Forbrukerrådet anbefaler folk å ta med en tom vannflaske inn på flyplassen. Da kan man fylle vann gratis på vanndispensere etter sikkerhetssjekken. Men dette står det jo ingenting om på nettsidene. Dette synes jeg de burde skrive rett ut, sier Iversen.

Riktignok har Avinor informasjon om dette andre steder på sin nettside, men ikke i forbindelse med reglene for hva du kan ta med deg gjennom sikkerhetssjekken.

«Kan jeg ta med kake?»

På Avinor sin side er det svar på flere spørsmål som blant annet «Kan jeg ta med kake?». Mens andre og kanskje enda mer relevante spørsmål mangler.

– De bør ha svar på de opplagte spørsmålene som: Kan jeg ha med matpakke, og kan jeg ha med en tom drikkeflaske, sier Iversen.

– Hvis det er slik at man kan ta med en matpakke med pålegg som ost og skinke, så bør de skrive det rett ut. Og så bør det stå om man kan ha smør på brødskiva eller ikke, sier han.

– En tommelfingerregel

Nettavisen har bedt Avinor om å klargjøre hva man faktisk kan ha med seg av mat og drikke gjennom sikkerhetssjekken.

For å ta det enkle først.

– En tom flaske kan du ta med, og fylle den opp med vann på den andre siden av sikkerhetskontrollen, sier kommunikasjonsrådgiver hos Avinor, Øystein Løwer.

Men så blir det vanskeligere.

– Generelt er det ikke lov å ta med flytende eller smørbare matvarer gjennom sikkerhetskontrollen i beholdere som er større enn 100 milliliter, sier Løwer.

En god tommelfingerregel er at dersom det kan smøres, regnes det som flytende, og er ikke lov å ta med, sier han.

– Utvise skjønn

– Er det pålegg man ikke kan ha på brødskivene? Hva med smøreost, Nugatti og rekesalat, for eksempel?

– Dette er definitivt smørbart, og kan ikke tas med gjennom sikkerhetskontrollen, sier Løwer.

Men klarer du å få pålegget inn i en beholder på maks 100 milliliter, kan du ta det med og deretter smøre det på brødskivene etter at du er igjennom kontrollen. Kanskje ikke så praktisk, men da er det innenfor regelverket.

– Våre sikkerhetskontrollører har mulighet til å utvise skjønn, for eksempel når det gjelder en påsmurt matpakke. Har du med deg en påsmurt brødskive, er det svært lite sannsynlig at den blir tatt fra deg, sier Løwer.

Avinor opplyser ellers at de har informert i sosiale medier om at man kan ta med seg en tom vannflaske gjennom sikkerhetskontrollen, og denne at denne har hatt en halv million visninger. De sier ellers at matpakker ikke er noe stort problem på flyplassene.