(Gudbrandsdølen Dagningen)

(Østlendingen:) De fem kontaktet sjøl legevakten etter at de kom hjem til Norge og hadde influensa-symptomer. Det bekrefter kommuneoverlege i Elverum kommune, Knut Skulberg, til Østlendingen.

Ifølge ham vil svaret på testen komme i løpet av noen dager. Analysen er sendt til Oslo. Det er enten på Folkehelseinstituttet eller på Ullevål universitetssykehus at testen blir analysert.

– De har vært i et område i Italia der det er smitte. Da de kom hjem, tok de på helt riktig måte kontakt med legevakten og fortalte om situasjonen. Da har vi sørget for at de nå er isolert og ikke går utenfor huset. De har det etter forholdene bra, understreker Skulberg, som sier det ikke er noe dramatikk i dette.

For at man skal bli testet, må man ha vært i et område der det har vært smitte og sjøl ha symptomer, forklarer han.

Nordmann smittet i Italia

Onsdag kunne flere medier melde at en norsk student var smittet av det nye koronaviruset covid-19 i Italia. Det er ennå ikke påvist virussmitte hos personer i Norge etter utbruddet av viruset, som først ble oppdaget i Wuhan i Kina i desember.

I en risikovurdering som Folkehelseinstituttet la fram tirsdag, vurderes faren for at viruset kan komme til Norge, som høy, til dels svært høy. Konsekvensene av et mulig utbrudd i Norge vurderer FHI nå til å være moderate.

Sjøl om alvoret for den enkelte viser seg å være moderat, vil mange – kanskje opp mot 70 prosent av befolkningen – bli smittet, slik at den samlede sjukdomsbyrden blir stor, heter det i rapporten.

Kommunen er forberedt

Kommuneoverlege Knut Skulberg sier det er tre ulike måter man anbefaler å gjøre dersom man tror man kan være smittet av viruset. For å forhindre spredning, bør man ringe legevakten slik at helsevesenet kan dra hjem til deg og teste. Alternativt kan man komme inn på fastlegekontoret på slutten av dagen når det er lite folk. Drar man på legevakten, skal man ikke sitte på venterommet slik at man ikke smitter andre.

Fakta om covid-19-viruset

  • En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.
  • Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.
  • Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.
  • WHO tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan deretter ha blitt overført til en annen dyreart før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan.
  • WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.
  • Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.
  • Samme dag ber Folkehelseinsituttet norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, diverse nyhetsbyråer.

– Vi vet ikke hvordan dette vil utvikle seg ennå. Det er mye informasjon å hente på Folkehelseinstituttets hjemmeside, og kommunehelsetjenesten har hatt møte etter at viruset ble oppdaget i Kina for å være best mulig forberedt.

– Hva innebærer det?

– Det vil si at det er laget rutiner for hvordan man skal ta kontakt med lege og at vi har planlagt hvordan vi håndterer det. Vi har beskyttelsesutstyr, og det er godt beskrevet hvordan man tar på og av utstyret og hva man skal gjøre med det etterpå. Det er også laget rutiner for hvordan man skal ivareta dem som er smittet og hvordan man hindrer spredning. Vi er bedre forberedt nå enn da svineinfluensaen kom, svarer Skulberg.

Mild influensa for de fleste

Han er tydelig på at folk skal være rolige.

– Hvis det kommer en pandemi, så har erfaringene hittil vist at de aller fleste får milde symptomer som minner om forkjølelse eller influensa. De som hittil har blitt alvorlig syke eller dødd har gjerne vært eldre med kroniske symptomer. Jeg mener vi i Norge har et godt system som vil komme til å takle dette.

Skulberg forklarer at generelt vil personer som blir smittet være sjuk som om de har en vanlig influensa, og så kan det ta 14 dager før man blir frisk igjen.

Tiltak som fungerer

Oppfordringen hans er tydelig. Host og nys med armen foran ansiktet og ha god håndhygiene.

– Det høres veldig enkelt ut, men det er viktig at alle gjør dette. Det reduserer risikoen for smitte på en ganske effektiv måte.

Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er det så langt påvist i overkant av 80.200 smittetilfeller og 2.700 dødsfall, de aller fleste i Kina.