Ledelsen i Sykehuset Innlandet håper å løse bemanningsutfordringer ved fødeavdelingene på Gjøvik og Lillehammer ved å stenge på Gjøvik sykehus. Det kommer fram i et ferskt brev fra sykehuset til Statsforvalteren i Innlandet.
Brevet kommer som en følge av blant annet en bekymringsmelding fra Den norske jordmorforeningen etter påske til Statsforvalteren, som har bedt sykehuset gjøre en vurdering av hvordan dette påvirker driften og hvordan det kan løses.
– Det er utarbeidet en risiko- og sårbarhetsanalyse knyttet til bemanning i avdelingen både på Lillehammer og Gjøvik. Vi avventer nå tilbakemelding fra Statsforvalteren før videre tiltak besluttes. En eventuell flytting av fødetilbud på Gjøvik til Lillehammer vil være på bakgrunn av bemanningsutfordringer på Gjøvik. Ikke for å styrke bemanning på Lillehammer, sier divisjonsdirektør Kari Mette Vika til Oppland Arbeiderblad.
Ønsker nye vaktordninger: – Har slitt med å få søkere i mange år
Bekymringsmelding
Før påske sendte tillitsvalgte i Den norske jordmorforening en bekymringsmelding til ledelsen ved Kvinneklinikken på Lillehammer. Jordmorbemanningen var på et kritisk nivå. Det var for få jordmødre på jobb til enhver tid og belastningen på de som var på jobb var stor. Gjennom påsken og etterpå ble ikke situasjonen bedre.
I bekymringsmeldingen skriver tillitsvalgte blant annet om følgende opplevelser av belastningen:
- «Jeg gruer meg til å gå på nattevakt»
- «Jeg får dårlig samvittighet av å si nei til å komme på jobb på mine fridager»
- «Ansatte kan i noen grad få høyere terskel for å gå på jobb om de ikke føler seg helt i form, da de i utgangspunktet er slitne av høy arbeidsbelastning»
- «Vi har tilfeller hvor forhold på arbeidsplassen er årsaken til langvarig sykefravær»
Da ble det sendt bekymringsmelding til Statsforvalteren i Innlandet, som etter kort tid ba Sykehuset Innlandet om en redegjørelse for situasjonen. Redegjørelsen og en risiko- og sårbarhetsanalyse ble nylig sendt over, og det er der tiltakene kommer fram.
Når eventuelt disse tiltakene iverksettes, er ukjent. Fødeavdelingen på Gjøvik har de siste årene uansett vært stengt om sommeren.

Pasientene venter lengre: – Dette er veldig ubehagelig for alle
Ti stillinger er ubesatt
De ansatte ved fødeavdelingene og ved Kvinneklinikken har fått informasjon om de foreslåtte tiltakene for å bedre bemanningssituasjonen.
– Gyn- og fødeavdelingen Gjøvik-Lillehammer har flere jordmorstillinger som ikke er dekket av jordmorkompetanse, heter det i et brev som er sendt ut til de ansatte, som skal oppsummere redegjørelsen til Statsforvalteren.
Etter det OA kjenner til, skal det denne våren være rundt ti stillinger som ikke har denne formelle kompetansen.
– Selv om sykepleiere avlaster jordmødrene med noen oppgaver, vil den totale belastningen på jordmødre bli større da det er færre jordmødre å fordele jordmordfaglige oppgaver på. Det arbeides både med å beholde, utdanne og rekruttere jordmødre. Det er beskrevet konkrete tiltak i risiko- og sårbarhetsanalysen for dette.
I bekymringsmeldingen til Statsforvalteren heter det at man ved Kvinneklinikken på Lillehammer har budsjettert med 26,15 jordmorårsverk, men at 21,65 av disse er besatt av jordmødre. Resten «dekkes for tiden sykepleiere som jobber på barsel».
– Dette er en type oppgaveforskyvning som forringer tilbudet og oppfølgingen på barsel. Her kan det være nyopererte kvinner etter keisersnitt, kvinner med postpartumblødninger,svangerskapsforgiftning og andre obstetriske diagnoser som krever tett oppfølging av kvalifisert personell. Dette oppleves ikke faglig forsvarlig av de ansatte, heter det om Kvinneklinikken på Lillehammer.
De tillitsvalgte i jordmorforeningen har ikke ønsket å gi noen kommentar til denne saken, men henviser til Vikas uttalelse.

Utsettelsen av Mjøssykehuset: – Et mareritt for sykehusene og en ulykke for Innlandet
Sommersamarbeid
De siste årene har Sykehuset Innlandet gjennomført sommerstenging av fødeavdelingen på Gjøvik gjennom ferieavviklingen for å samle nødvendig kompetanse for fødetilbudet på sykehuset i Lillehammer.
I det pågående arbeidet med å samle fagtilbud i Sykehuset Innlandet, har det vært spekulert i at fødeavdelingen på Gjøvik ligger langt fram i løypa til å bli samlokalisert, i praksis flyttet til Kvinneklinikken på Lillehammer. Dette er trukket fram som et av de tiltakene som kan gjøres i løpet av de neste to årene som gir best effekt i denne sammenhengen.
Dette til tross for at statsråden tidligere i år midlertidig fredet fødetilbudet i hele landet.
Senest de siste ukene har fødeavdelingen på Gjøvik søkt etter jordmor i full stilling, med arbeidssted nettopp der. I utlysningen beskrives en Gjøvik-avdeling med cirka 500 fødsler i året, og «mulighet for snarlig tiltredelse».
I mange år tidligere har det, som OA har omtalt vært problematisk å få på plass nok fødselsleger til å fylle kravene og turnusene knyttet til fødeavdelingen på Gjøvik.
Om to år kan fødeavdelingen på Gjøvik være flyttet til Lillehammer
– En nasjonal utfordring
Det er en stor nasjonal utfordring å sikre at de som er på jobb i helsevesenet har den rette kompetansen til jobben de skal gjøre. Det er også en utfordring man erkjenner ved føde- og gynavdelingen i gamle Oppland.
I intern kommunikasjon i sykehusmiljøene, er det kjent at det er gjort flere grep for å gjøre situasjonen bedre med tanke på bemanning og kompetanse, forut for å nå foreslå stenging på Gjøvik.
– Det viktigste for å sikre forsvarlig tilbud til pasientene i tiden framover er å ha tilstrekkelig kompetanse gjennom hele døgnet. Mangel på gynekologer og jordmødre er en nasjonal utfordring, heter det i eposten.
Også for legetjenesten ved Kvinneklinikken er det løftet utfordringer til Statsforvalteren. Både overleger og LIS-leger har stått bak en bekymringsmelding. Det er også her registrert for høy arbeidsbelastning, noe de ansatte mener går hardt utover rekrutteringsmulighetene.
– Når det gjelder legetjenesten har det i vår vært særlig sårbart på gyn/føde på Gjøvik, med få leger som dekker vaktlinjene. Det er gjort avbøtende tiltak ved å bruke vikarer, men det er en risiko i seg selv å ha et for høyt antall vikarer, har de ansatte blitt informert om.
Les mer om: artikkelemnene