Fire uker etter høstens fylkes- og kommunevalg er det fortsatt 17 kommuner som ikke har fått på plass ny ordfører. Det viser en oversikt fra Kommunal Rapport.

Spesielt i Kristiansand har det rådet politisk kaos etter at Demokratene gjorde et kjempebyks under kommunevalget og fikk inn ti representanter. Kaoset blir ikke mindre av at fire representanter fra partiet har meldt seg ut og nå opptrer som uavhengige.

Ifølge Fædrelandsvennen er nå Senterpartiets Ole Magne Omdal nær ved å få flertall som ordfører – noe som er spesielt med tanke på at han ikke er sitt eget partis ordførerkandidat. Med støtte fra partiene på borgerlig side, inkludert de seks gjenværende fra Demokratene, kan han likevel bli valgt.

Den andre ordførerkandidaten er Aps Jan Oddvar Skisland. Han har paradoksalt nok støtte fra Sp. Sammen med støtten fra eget parti og de fire eks-Demokratene kan han ende som ordfører etter i bystyrets møte onsdag.

I Dovre har Ap vært i samtaler både med Sp og Dovrelista. Styret ønsker nemlig å samarbeide med Sp, mens mange av medlemmene ønsker et samarbeid med Dovrelista. Her avgjøres det hele antakelig ikke før 21. oktober.

I Nittedal ønsker ikke Ap å samarbeide verken med MDG og Sp, og har i stedet søkt til SV, V, KrF, Frp. Konstituerende møte er først 28. oktober.

De andre kommunene som ennå ikke er ferdige med samtaler og ordførervalg er Bergen, Brønnøy, Gamvik, Halden, Hamarøy, Hattfjelldal, Kautokeino, Kvænangen, Lurøy, Lyngen, Oslo, Ringerike, Saltdal og Vestre Toten.