Teigen ble født 27. september 1949 i Tønsberg og startet sin lange karriere på 1960-tallet, men fikk sitt store gjennombrudd som soloartist i Melodi Grand Prix i 1978. Da vant han den norske finalen med «Mil etter mil».

I den internasjonale finalen endte det med null poeng. Det gjorde ham bare mer populær her hjemme, og «Mil etter mil» ble en stor hit.

Crazyhumor

Teigen var en gjenganger i Melodi Grand Prix, i 1976 ikledd skjelettdrakt. Crazy-humor ble det mer av i gruppa Prima Vera, der Teigen sammen med Herodes Falsk og Tom Mathisen ga ut en rekke album, blant dem kjempesuksessen «Brakara» i 1978.

Teigen samarbeidet tett med Herodes Falsk. Da han i 1975 ga ut sin første av mange soloplater var det med tekster av Herodes Falsk og tittelen «Teigen synger Falsk».

Hederspris

Med låter som «Optimist», «Det vakreste som fins» og «Min første kjærlighet» har Jahn Teigen solgt flere millioner plater og ble tildelt hedersprisen under Spellemann-utdelingen to ganger.

–Jahn Teigen har i perioder holdt en hel bransje i live. Han har vært tro mot populæruttrykket, og helt siden 60-tallet har han levert låter som i dag er å betrakte som folkeeie, sa Tore Hansen på vegne av Norsk Artistforbund da Teigen fikk Artistforbundets ærespris.

– Nå er det på tide at pop blir stuereint. Jeg håper slike priser som dette kan være til hjelp, var budskapet fra Teigen da han fikk æresprisen i 2002.

Statue i hjembyen

Om stuereint er det samme som prisbelønt, ble Teigen bønnhørt. I 2010 ble han slått til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og i 2012 ble han innlemmet i Rockheims Hall of Fame. Samme år sto en statue av ham ferdig i hjembyen Tønsberg.

Men det spørs nok om han noen gang i karrieren har fått flere presseoppslag enn da han i 1984 giftet seg med Anita Skorgan. Pressen elsket eventyret om villmannen og klovnen Teigen og den skikkelige, pene Anita Skorgan. Samme år som de giftet seg fikk de datteren Sara, som ble en av 1980-tallets mest omtalte babyer.

Ekteskapet varte bare i fire år, men de to forble gode venner, og i 2009 gjorde de braksuksess med showet «Jahn Teigen fra Tønsberg».

Skapte glede

Teigen medvirket også i flere musikaler, blant annet «Rocky Horror Show», «Fantomets glade bryllup» og «Fisle Narrepanne i Tyrol». De to siste var han også med å skrive.

– Han er en ikonisk artist. Det finnes ikke mange som både er likt av progfolk og bestemor på Løten som synger med på «Det vakreste som fins», konstaterte Christer Falck i plateselskapet C+C Records i forbindelse med Teigens 70-årsdag i september.

Falck varslet samtidig utgivelse av en samleboks med alle Teigens soloplater, som trolig kan ventes i april.

«Ikke som alle andre»

Teigen slapp selv låten «Ikke som alle andre» på bursdagen, skrevet sammen med vennen Øystein Wiik. Han skrev også manuset til musikalen «Optimist», som sist høst gikk for fulle hus i Oslo.

Jahn Teigen har gjennom sin karriere friskt blandet sjangere og krysset grenser, og ikke vært lett å sette i bås. Selv oppsummerte han det slik etter å ha vandret rundt i sitt eget liv, i utstillingslokalene på rockemuseet Rockheim i Trondheim i 2012:

– Jeg er vel en slags entertainer. Men drivkraften har hele tiden vært å bruke det jeg kan til å skape glede.