– Folk glemmer ofte de enorme økonomiske og menneskelige kostnadene ved å trekke konflikter inn i rettssystemet. De aller fleste nabokonflikter bør løses uten advokater, sier Klaus Arne Munkeby Linaae, selv advokat og distriktsleder hos forbrukerorganisasjonen Huseierne i Innlandet.

Gjengangere som får blodet til å bruse i møte med naboen er trær og busker som skygger, bråk og særlig støy fra trampoliner.

– I det hele tatt er alt som har med lyd, lukt, byggesaker og parkering å gjøre potensielle kimer til konflikt, sier Munkeby Linaae.

Bevegelige helligdager

Distriktslederen forteller at bevegelige helligdager som Kristi himmelfartsdag, som i år er torsdag 18. mai, og andre pinsedag, mandag 29. mai, byr på noen egne utfordringer.

– Vi ser at en del sliter med å forstå loven om helligdagsfred. Slike dager skal det etter loven være stille. Påske-, pinse- og julaften gjelder helligdagsfredagen først etter klokken 16.00. Vi har også røde fridager som ikke er religiøse helligdager, som for eksempel 17. mai. Nasjonaldagen er likestilt med søndager og helligdager, og er unntatt helligdagsfred. Men, dersom du vil fortsette å være godt likt i nabolaget, er kanskje ikke nasjonaldagen den riktige dagen å ta fram motorsaga på, sier Munkeby Linaae.

Fem tips

Distriktslederens gir følgende fem tips for å bevare godt naboskap:

1. Snakk med naboen. Gi beskjed, spør og vær imøtekommende.

2. Vil du ta opp et problem? Legg vekt på hvordan du opplever situasjonen, ha en hyggelig tone.

3. Har du fått klager fra naboen? Forsøk å se deg selv med naboens øyne. Det kan faktisk være noe i kritikken.

4. Fokuser på at det beste er å finne en løsning begge kan leve med – ikke å «vinne» i en konflikt.

5. Vis hensyn. Husk at folk har ulik tålegrense.

– Snakk med naboen

– Snakk med og ikke om naboen. Gjør naboen din noe som irriterer deg må hun eller han få vite om det. Men husk å henvende deg i en hyggelig tone og legg vekt på hvordan du opplever problemet, uten at du anklager naboen, råder Klaus Arne Munkeby Linaae.

Han mener begge parter har alt å vinne og ingenting å tape på å forsøke å løse konflikter uten advokater.

– Naboer skal jo fortsette å bo ved siden av hverandre, og må forholde seg til hverandre også etter at retten utpeker en «vinner» og en «taper». Om en ikke klarer å enes gjennom dialog, kan konfliktrådet være en mulig instans for å løse uenighet. Tjenesten er gratis, og er ikke en del av rettssystemet. I Konfliktrådet er målet at partene selv kommer fram til en løsning begge kan godta. Der er det ingen dommer som avgjør hvem som tar feil og hvem som har rett, sier Huseiernes distriktsleder Klaus Arne Munkeby Linaae.