(Oppland Arbeiderblad)

(Nationen) Ingenting er vel mer irriterende enn når du skal ta frem en grønnsak, så viser det seg at den er blitt dårlig. Oppbevarer du maten riktig, forlenger du holdbarheten, samtidig som kvaliteten opprettholdes.

Ifølge Matprat er det skuffen nederst, den såkalte grønnsaksskuffen, som er beste sted å oppbevare frukt, grønnsaker og salat. Du bør forsøke å holde moden og umoden frukt hver for seg. Tomater, plommer og epler bør også holdes unna andre frukt og grønnsaker, fordi de inneholder stoffet etylen, som fremskynder modningsprosessen.

Men noen fruktslag tar faktisk skade av å ligge kaldt, slik som melon, banan, papaya og avokado. Melon som er oppdelt bør imidlertid oppbevares i kjøleskap.

Her er en liste over frukt og grønnsaker, og hvor de bør ligge:

Agurk: Kan få frostskader, og passer derfor best i romtemperatur. Alternativt bør den i grønnsaksskuffen. Behold også plasten på, da holder den lenger!

Tomat: Hold den unna kjøleskapet. Der taper den aroma, blir fortere bløt og mister holdbarhet.

Løk: Er du mest opptatt av estetikk eller plass? Får du ikke plass i grønnsaksskuffen, tåler den fint å ligge framme, eller på en mørk bod. Er du opptatt av estetikken, er den nok best i kjøleskapet. Ved å oppbevare den der unngår den også å spire.

Banan: Er du glad i bananer som ikke er særlig søte, og ser grå ut? Da er kjøleskapet stedet for deg. Kommer de under 14 grader, blir de nemlig slik. Så en plass på benken er nok best. Blir de derimot fort brune, kan en bod med mellom 14 og 16 grader anbefales.

Melonen: Foretrekker å ha det over fem grader. Ligger den under dette, kan den få både kjøleskader og miste smak. Optimal temperatur er mellom fem og 15 grader, dersom du ønsker den skal vare lengst mulig. Er du mer opptatt av at smaken holder seg best, og du skal spise den innen kort tid, er 15 til 23 grader det beste. Kjøleskapsskuffen holder litt høyere temperatur enn resten av kjøleskapet, og kan derfor egne seg godt for melon.

Hvitløk: Liker seg best tørt og lunt, så dropp kjøleskapet.

Gulrot: For å hindre mugg, bør du legge denne i kjøleskapet. Den liker temperaturen best mellom null og fire grader.

Pærer: Oppbevarer du pærene på benken? Skynd deg og legg de i kjøleskapet! De liker best mellom en og fire grader.

Epler: Epler kan være fine og dekorative, men vil du de skal holde seg lengst mulig, er kjøleskapet plassen. Utenfor holder de i noen uker, i kjøleskap kan de holde i måneder!

Kiwi: Mange har nok opplevd at kiwien de nettopp kjøpte er blitt dvask. Er den moden, bør den derfor rett i kjøleskapet. Er den umoden kan du først modne den på kjøkkenbenken, før du sender den inn i kulda.

Salat: Skal rett i kjøleskapet, mellom null og fire grader, og helst i plast. Fersk salat kan holde seg i flere uker, så lenge du beholder plasten. Råtne blader er ikke farlig, og kan fjernes, så lenge resten ser bra ut.

Kålfamilien: Alt fra blomkål til rosenkål og grønnkål liker seg best i plast i kjøleskapet.

Chili: Liker seg best i kjøleskap.

Paprika: Liker seg best mellom 8 og 10 grader, altså en vanskelig temperatur å holde. Skuffen i kjøleskapet er nok beste tips.

Jordbær: Holder seg best i kjøleskapet, mellom en til fire grader. Men selv her er holdbarheten kort.

Bringebær: Holder seg flere dager i kjøleskapet.

Blåbær: Liker seg best ned mot null grader.

Sitrusfrukt: Appelsiner, sitroner og annen sitrusfrukt er sårbare for kjøleskader. Samtidig kan de raskt mugne ved temperaturer over 20 grader. Optimalt for appelsiner er mellom 5 og 10 grader, sitroner og lime har det best mellom 10 og 15 grader, mens klementiner tåler romtemperatur ganske fint. En litt kaldere bod er kanskje det beste.

Asparges: Holder best i kjøleskapet.

Avokado: Bør oppbevares under fem grader, men mørkt og kjølig. Grønnsaksskuffen kan være beste alternativ. Har du en umoden avokado som skal spises i morgen, kan du la den ligge på benken.

Brokkoli: I kjøleskap, pakket i plast.

Potet: Oppbevares mørkt og kjølig, men ikke under 3 grader. Da risikerer poteten å bli søt, fordi stivelsen blir gjort om til sukker. Unngå tette plastposer.

Purre, vårløk og fennikel: I kjøleskap, med plast.

Sopp: Oppbevares i pakken den kom i eller i papirpose i kjøleskapet.

Druer: I kjøleskapet.

Kilder: matvett.no, frukt.no, Rema 1000 og Coop Obs.