Toten Idag har tidligere skrevet om at ved to tilfeller denne høsten, ved møtene i oppvekst- og velferdsutvalget 6. september og 4. oktober, ble orientert om saker vedrørende hjemmetjenesten uten at det var oppført på sakslisten.

– Ved en feiltakelse ble det beklageligvis uteglemt da møteinnkallingen med dagsorden ble sendt ut. Det ble oppdaget dagen før møtet at orienteringen ikke var satt opp, men det ble muntlig avklart med møteleder at orienteringen likevel skulle gjennomføres, forklarte helse- og omsorgssjef Trine Kløvrud til avisen i etterkant av informasjonen unntatt.

Nå viser det seg at det samme er tilfellet også for formannskapets møter 5. og 19. oktober. Der er det kun skrevet noen linjer i møteprotokollen om at orientering om sak vedrørende hjemmetjenesten har funnet sted.

Oppdaterte politikere

Det betyr at de folkevalgte har ved fire anledninger de siste to månedene blitt orientert om hjemmetjenesten og saken med vikarbyrå uten at dette har blitt opplyst i sakspapirene.

Ordfører Stian Olafsen forklarer hvorfor på følgende vis:

– I formannskapet har politikerne selv bedt om å bli orientert om saker som har dukket opp så tett på møtestart at det ikke har rukket å bli med på sakslisten, sier Olafsen.

– Ikke slik vi ønsker

Han er klar på at det ikke er slik de ønsker at det skal foregå.

– Dette er gjort etter beste intensjon for at vi som politikere skal være best mulig oppdatert, sier Olafsen.

Han erkjenner at dette er noe de må ta tak i etter at viktige saker ikke er opplyst på sakslistene gjentatte ganger de siste måneden.

– Dette er helt klart noe vi må ta tak i, sier Olafsen.

Lukkede møter

– Hvorfor har møtene blitt lukket?

– Vi må forholde oss til om det er taushetsbelagte opplysninger som skal håndteres. Dette er ikke gjort for å skjule noe. Vi prøver å ha minst mulig lukket, men noen ganger er det informasjon som vi fra vår side må respektere at må unntas offentlighet, sier Olafsen.

I møte 5. oktober skal kommunedirektør Bjørn Fauchald ha orientert om hjemmetjenesten og status for avtalen om innleie av vikarer.

Formannskapet besluttet å lukke møtet under orienteringen med hjemmel i kommunelovens paragraf 11-5 andre ledd, jamført offentlighetsloven paragraf 23.

Dette er samme paragrafer som ble brukt i oppvekst- og velferdsutvalgets møte 4. oktober.

Forklaring av paragrafer:

Kommuneloven paragraf 11-5:

Et folkevalgt organ skal vedta å lukke et møte når det skal behandle en sak som angår en arbeidstakers tjenstlige forhold. Organet skal også vedta å lukke et møte når det behandler en sak som inneholder opplysninger som er omfattet av lovbestemt taushetsplikt.

Offentlighetsloven paragraf 23:

Unntak av omsyn til det offentlige sin forhandlingsposisjon. Det kan gjøres unntak fra innsyn for opplysninger når det er påkrevd av omsyn til en forsvarlig gjennomføring av økonomi-, lønns-, eller personalforvaltninga til organet.

Bildeserie

Disse møtte vi på industriens «Oscar»-fest