2G-nettet stenger i Innlandet 19. august og det er sørvestlige deler av Innlandet som er først ut når Telia begynner nedstengningen.
Selskapet ber nå publikum om å sjekke eldre utstyr, fordi mobiltelefoner og annet utstyr som kun støtter 2G slutter å virke når 2G skrus av. Telia ber kunder som fortsatt bruker gammelt utstyr om å handle raskt.
– Det er faktisk slik at utstyr som kun støtter 2G vil slutte å fungere det øyeblikket vi skrur av 2G, så det er viktig at folk forholder seg til stengingen og konsekvensene av den. For å ringe må de bytte til en telefon som støtter 4G eller 5G, sier Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge i en pressemelding.
3G-nettet er allerede lagt ned i Norge. Nedstengingen av det ble fullført i 2020.

Stine Mari (38) spiste godteri hver dag og hadde null energi
Også kunder som har SIM-kort som støtter 2G i andre enheter som modem og IoT-utstyr, som for eksempel vannmålere, garasjeporter, heiser og liknende blir berørt når 2G-nettet stenges.
30 år gammel teknologi
2G, også kjent som GSM, er en over 30 år gammel mobilteknologi som i dag hovedsakelig brukes til tale og maskin til maskin-kommunikasjon (M2M). Stadig færre bruker 2G, og med stadig flere tilkoplede enheter i nettet er det helt andre behov og krav i dag enn da 2G ble etablert. Stengingen skal frigjøre frekvensplass slik at 4G- og 5G-nettet blir enda bedre, raskere og når ut til flere.
Sørvestlige deler av Innlandet sammen med store deler av Buskerud er først ut. Her skrus 2G av natt til 19. august. Det gjelder da kommunene Gran, Gjøvik, Vestre Toten, Søndre Land, Nordre Land, Etnedal, Nord-Aurdal, Sør-Aurdal, Øystre Slidre, Vestre Slidre og Vang.

– Jeg var redd for å få barn, selv om alt lå til rette
– Vi oppfordrer til å bytte utstyr så fort som mulig, selv om du kanskje bor i et område som ikke stenger før sent i høst, sier Svendsen.
Han påpeker at folk kan ha hytte i eller reise til et område som har et annet tidspunkt for stenging enn der de bor, og da vil utstyret slutte å fungere i det området. Han oppfordrer kunder om å sette seg inn i informasjonen på nettsiden, ta kontakt med Telias kundesenter eller gå innom nærmeste Telia-butikk.

Hjelp slektninger og venner
– Vi oppfordrer også kunder til å tenke på eldre og yngre familiemedlemmer og venner, som kanskje sitter på eldre mobiltelefoner, men som ikke forstår teknologi så godt og som trenger hjelp til å finne ut av dette, sier Svendsen.
Telia og Telenor har sammen laget nettsiden https://www.byttnettna.no/ som skal hjelpe kundene best mulig. Her får privatpersoner og bedrifter god informasjon for å bli forberedt på stengingen.
Telenor starter stengingen av sitt 2G-nett fra 31. desember 2027.

Slutter i toppjobben: – Jeg ville være pappa
Selv om de fleste har mobiltelefoner som støtter 4G og/eller 5G kan du, ifølge Telia, sjekke utstyret ditt ved å gå inn på mobiltelefonens innstillinger og sjekke alternativene under «mobilnett» og «datakommunikasjon». Finner du alternativer for tale og data i 4G/5G, bør du velge det. Hvis dette alternativet mangler må du bytte den fortest mulig.
Du kan også se på telefonens statuslinje. Om telefonen støtter 4G-tale står det 4G eller LTE øverst på skjermen når du er i telefonsamtale. Hvis det ikke gjør det må du bytte telefonen din.

Tronds siste ord: – Jeg vil jo selvfølgelig så innmari leve videre

Dette blir den nye restauranten på jernbanetorget
Les mer om: artikkelemnene