(Oppland Arbeiderblad)

– Vi håper det aldri vil være nødvendig. Likevel sender vi denne uken ut et lovforslag om portforbud på høring, slik at vi får en debatt rundt dette, sa Mæland på onsdagens pressekonferanse.

Statsråden understreker at et portforbud først vil være aktuelt i ekstreme tilfeller. Det vil eksempelvis være ved ekstremt høy smittespredning og sprengt kapasitet i helse- og omsorgstjenesten.

– Sånn er det heldigvis ikke i dag, men vi må være forberedt, sa hun.

Siden november har regjeringen jobbet med et slikt lovforslag, som må vedtas av Stortinget. Dokumentet «Høringsnotat – forslag om hjemmelsgrunnlag for portforbud – Departementsforeleggelse» ble journalført 21. desember i fjor.

– Fordi en bestemmelse om portforbud kan åpne for svært inngripende tiltak, kommer vi også til å foreslå et system hvor Stortinget selvsagt involveres, slik at de kan oppheve regjeringens beslutning, opplyste Mæland.

Lovforslaget sendes på høring denne uken.

Forlenger tiltakene

Regjeringen forlenger smitteverntiltakene med én dag fram til 19. januar. Årsaken er at Erna Solberg skal redegjøre for Stortinget om situasjonen dagen før.

– Statsministeren har bedt om å få redegjøre for Stortinget om situasjonen og tiltakene 18. januar. Det er derfor naturlig at Stortinget orienteres først om veien videre. Derfor forlenges de nåværende tiltakene til ut 19. januar, sa helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse onsdag.

Regjeringen offentliggjorde søndag flere nye smitteverntiltak, blant annet full skjenkestopp og en grense på fem personer i private sammenkomster utenfor eget hjem.

Tiltakene gjaldt fra mandag, og skulle i første omgang vare til 18. januar, men nå forlenges altså tiltakene med én dag.

R-tallet øker

I forrige uke ble det meldt om 3.740 koronatilfeller i Norge. Det er en økning på 16 prosent fra uka før. Samtidig har R-tallet økt fra 1,0 til 1,4.

Økningen kommer til tross for at det har vært en nedgang i antall testede de siste to ukene, fremgår det av Folkehelseinstituttets ukesrapport for uke 53.

– Tallene bekrefter utviklingen vi var bekymret for før helgen og som var bakgrunnen for at regjeringen innførte nye tiltak på søndag. Vi har vært spesielt bekymret for at økt reising og sosial aktivitet i jul og nyttår skulle føre til mer smittespredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Andelen positive koronatester økte fra 2,0 prosent i uke 51 til 3,6 i uke 53.

Over 4000 er vaksinert

Tirsdag var 4.036 personer i Norge vaksinert med den første av to doser av koronavaksinen til Pfizer og Biontech.

Det fremgår av Folkehelseinstituttets statistikk onsdag.

Flest vaksinerte er det i Viken (1.355), Oslo (887) og Innlandet (859). Troms og Finnmark var eneste fylke som ikke hadde startet vaksineringen tirsdag.

Norge startet vaksineringen 27. desember. Svein Andersen (67) på Ellingsrudhjemmet i Oslo fikk æren av å være først i køen.

Hittil har Norge mottatt nesten 89.000 vaksinedoser. Neste uke kommer ny levering med nesten 44.000 doser.