(Oppland Arbeiderblad)

– Hvis vi taper i Kristiansund, og alt går galt i de andre kampene, så kan det skje at vi ikke er hundre prosent sikre før den siste hjemmekampen mot Bryne. Etter dette tapet må prioritet nummer en være å berge plassen, sa Ole Kristian Lauvli.

Lauvli sto utenfor garderoben og ventet på en prat med dommer Martin Berg. Det som provoserte Lauvli aller mest var dommerens evne til å kommunisere med spillerne på og hvordan han lot Hødd drøye tid uten å gripe inn.

– Det er ikke årsaken til at vi taper, men det er veldig frustrerende og som kaptein vil jeg ha svar på hvorfor, sa Lauvli.

Måltørke

Han var fullstendig klar på hva som feiler Raufoss denne høsten. Det er lett å lese ut av tallene.

  • Null mål på de fire siste kampene
  • Ett mål på de siste fem kampene
  • Sju poeng på de siste åtte kampene
  • Få produserte store sjanser

– Det er ikke til å stikke under stol at vi skaper lite offensivt. Når vi scorer null mål i kamp etter kamp vinner man ikke fotballkamper, sa Lauvli.

Etter sterke resultater som 3–0 mot Sogndal, 2–1 mot Start og 3–1 mot Ranheim ble det snakket om topp seks og kvalik for opprykk hos mange Raufoss-supportere.

I stedet har det blitt en hel måned hvor de ikke har fått juble for scoring.. 0–3 mot Fredrikstad, 0–0 mot Mjøndalen, 0–0 mot KFUM Oslo og 0–1 mot Hødd er en mager oktoberfestival.

Forutsigbare

Noe godt svar på måltørken har ikke Raufoss-kapteinen.

– Jeg vet ikke om det er fordi vi blir for forutsigbare mot lag som ligger lavt. Vi har jo vært bra mot lag vi kan kontre på. Nå skal det legges til at i to av de siste fire kampene har vi møtt Fredrikstad og KFUM Oslo. To lag som er vanskelige å bryte ned, men vi har utvilsomt en utfordring med å skape flere sjanser og score flere mål, sa Ole Kristian Lauvli.

Før han var klar på den største forskjellen på lagene i 0-1-tapet mot nestjumbo Hødd.

– I dag er vi for dårlige i «boksen». Når vi heller ikke klarer å dra opp enkeltmannsprestasjoner som kan gi scoringer, så taper vi, sa Lauvli.

Det har han helt rett i. Inne i Hødds 16-meter regjerte hadelendingen, og tidligere Raufoss-spiller, Marius Alm. Ute på banen vant Hødd de fleste duellene og var direkte i spillestilen da de hadde mulighet til å angripe.

Les også

Børskrakk etter svak Raufoss-kamp

Avslutte bedre

Markus Johnsgård spilte sin nest siste hjemmekamp for Raufoss. Neste sesong spiller han i eliteserien for Tromsø.

– Jeg har på ingen måte lyst til å avslutte karrieren i Raufoss med så mange kamper uten scoring som vi har nå. Nå må vi jobbe hardt på trening og prestere bedre i de siste to kampene. Vi har kvalitetene inne, sa Johnsgård.

Trener Jørgen Wålemark hadde lite å utsette på innstillingen og viljen til spillerne.

– Det var en vanskelig kamp som preges av mange tøffe dueller. I slike kamper må kan få tak i ballen og bruke den litt når vi har mulighet. Det synes jeg vi klarte bra i første omgang. Etter at de får 1–0 så prøver vi å gå med alt vi har, men i dag hadde vi ikke kvalitet nok til å ballen i mål, sa Wålemark.

Gode defensivt

Raufoss har blitt langt bedre defensivt denne sesongen. Bare Fredrikstad, KFUM Oslo og Start har sluppet inn flere mål. Utfordringen de siste kampene har vært å skape nok store sjanser til å score mål. Mot Hødd slapp de heller ikke motstanderen til mange store sjanser.

– Vi har et ganske nytt og ungt lag som det tar tid å utvikle offensivt. I mange kamper har vi vært gode på det. I de siste kampene har vi slitt med å score nok mål, men vi skal jobbe hardt for å forbedre oss de to siste kampene, og bli enda bedre på det neste år, sa Wålemark.

Det skal også legges til at Andreas Helmersen har vært ute med skade og sykdom de siste to kampene. Uten trønderen på topp har Raufoss mistet et viktig oppspillspunkt. Mot Hødd manglet også Nicolai Fosso Fremstad, som var strålende i ankerrollen på midtbanen mot KFUM Oslo i forrige serierunde. Mot Hødd fungerte ikke den sentrale midtbanen like godt, og den offensive samhandlingen lugget kraftig.

Trenger ett poeng

Mye skal gå galt for at Raufoss skal havne på den utsatte kvalikplassen for å unngå nedrykk. Med seks poeng å spille om så er avstanden ned til Jerv fem poeng. Raufoss har 35 poeng og Jerv på kvalikplass har 30 poeng. Mellom dem ligger Sandnes Ulf med 35, Moss med 34 og Åsane med 33 poeng. Raufoss har også best målforskjell av disse lagene.

Raufoss møter formsterke Kristiansund borte neste helg. Før sesongen avsluttes mot Bryne på hjemmebane.

Lagene bak Raufoss på tabellen har heller ikke noe enkelt program igjen, og et par av dem møtes i innbyrdes oppgjør.

* Jerv møte Åsane hjemme og Fredrikstad borte i sine to siste.

* Åsane møter Jerv borte og Sandnes Ulf hjemme.

* Moss møter Fredrikstad hjemme og Kongsvinger borte.

– Det er så jevnt i hver kamp i denne divisjonen. Vi trenger ett poeng til for å være helt sikre. Det skal vi jobbe hardt for å klare. Vi skal gi alt. Det er bare å jobbe på, sa Wålemark, som gjerne skulle sett at det ene poenget var sikret før de siste to serierundene.

Jaget utlikning

Raufoss kunne i søndagens hjemmekamp mot Hødd både spille seg ut og inn av både nedrykksgjørma og opprykkskvalifiseringen. Med seier ville man ta innpå blant annet Sogndal, som innehar kvalifiseringsplass, etter vestlendingens tap lørdag.

Men for Raufoss ville det uavhengig av andre være viktigst å sørge for at de selv gjorde jobben. Etter en første omgang som kunne bikket begge veier, var det Hødd som tok føringen på Raufoss. Tre minutter ut i omgangen scoret Thomas Rømø Lillo det som viste seg å bli kampens eneste mål.

For til tross for en solid sluttspurt, med en vill jakt på utlikning, ville det seg ikke for Raufoss. Verken James Ampofo, Andreas Østerud eller noen av de andre maktet å få sjansene sine i mål.

0-1-tapet gjør at Hødd tar særdeles viktige poeng i kampen om å unngå nedrykk. Raufoss faller på tabellen, og er nå uten sjanse til å nå igjen sjetteplassen på tabellen. Når det gjelder nedrykksgjørma, er det fem poengs luke ned til nedrykkskvalifiseringen.

Se kampens eneste scoring her:

Her scorer Thomas Rømo Lillo det eneste målet i Hødds 1-0-seier over Raufoss.