(Oppland Arbeiderblad)

– For et idrettsforbilde vi har i Maren Lundby - skihopperen som alltid kjemper for noe større enn seg selv. Gledestårene etter vinterens gull i Oberstdorf handlet ikke bare om egen triumf. Det var første gang kvinner fikk hoppe stor bakke i et verdensmesterskap, skriver VG om Maren Lundby fra Toten.

Lundby er kjent for å gjøre ting hun aldri har gjort før. Hun var med på «Skal vi danse», og nå har hun blitt foredragsleder i Seriøst Firma, drevet av Paul Håvard Østby og Thomas Nyland.

Åpen om slankekrav til OL

Foredraget har hun kalt «Best i motvind».

– Siden det ikke blir noe særlig med skihopping i vinter, er jeg glad for å ha muligheten til å gjøre andre ting. Jeg har hele tiden snakket mye med folk som har hatt spørsmål om det jeg driver med, men rene foredrag har jeg gjort veldig lite av, sier Lundby til OA.

Grunnen til at Lundby står over denne OL-sesongen i Beijing er fordi hun veier noen kilo for mye, og hun mener det ikke er forsvarlig å slanke seg så fort for å hevde seg i toppen.

Kommer til å høre fra henne i fremtiden

– Lundby kriger også utrettelig for at kvinner skal få hoppe skiflyging. I år har hun i tillegg blitt en viktig stemme i debatten om vekt i idretten, da hun valgte å være åpen om egne utfordringer. Dessverre får vi ikke se henne i OL – men vi kommer garantert til å se og høre mer fra Lundby i fremtiden, skriver VG om Lundby.

Nå kan skihopperen fra Toten altså bli kåret til årets navn i VG. VG har kåret årets navn siden 1974. Først plukkes ni kandidater ut. Så nomineres tre av disse av leserne. Så stemmer leserne over hvem de vil skal ville.

Henriette Steenstrup, Renate Reinsve, Tonje Brenna, Abid Raja, Karsten Warholm, Tinashe Williamson, Andreas «Tix» Haukeland, Erling Braut Haaland, Jacob Opheim, Marie «Girl in Red» Ulven Ringheim og Redningsmannskapene i Gjerdrum er de andre nominerte.