(Oppland Arbeiderblad)

Maj Britt Andersen medgir ærlig at hun synes det er en spesiell tid å snakke om glade forventninger i.

– Det føles litt rart å si at man gleder seg til noe for tiden, med den forferdelige krigen i Ukraina, som gjør oss redde og maktesløse. Men etter to krevende år med pandemi og nå denne meningsløse krigen, så tror jeg at vi mer enn noen gang trenger noe å glede oss til, sier hun til NTB og legger til:

– For nøyaktig to år siden spilte vi konsert fra sofaen hjemme i stua. Denne gangen håper jeg at publikum vil komme tilbake til spillestedene våre, hvor det tross alt er best egnet å spille konserter.

Lørdag kveld møter du Maj Britt Andersen og Lars Saabye Christensen med fullt band med blant andre manne Geir Holmsen og datteren Daniela Reyes på Samfundet i Gjøvik.

Lars med på tur

Det er i kjølvannet av «Hver gang vi møtes»-suksessen, der hennes tolkninger av de yngre artistenes låter ble møtt med tommel opp fra anmelderne, at Maj Britt Andersen vender tilbake til scenen med et knippe sanger skrevet spesielt for henne.

Nærmere bestemt av selveste Lars Saabye Christensen, og med musikk komponert av ektemannen Geir Holmsen. Det er sangene fra albumet «Et snev av evig», som utkom i fjor og der innspillingen med Kringkastingsorkesteret også er blitt vist som konsert på NRK.

Nå ser hun frem til å innta plassen sin i turnébussen med det hun kaller «en flott gjeng», og som inkluderer både mann og barn – og ikke minst til å få stå på scenen igjen med Lars Saabye Christensen.

Synger inviterende

– Lars vil lese dikt som en forlengelse av sangene jeg synger, forteller hun. Og de sangene skrev den feirede forfatteren spesielt til hennes stemme.

– Det er ingen jeg misunner mer enn vokalister! De har stemmen som sitt eget instrument, som de bærer rundt. Det er noe av det mest personlige du har – et akustisk fingeravtrykk. Maj Britt synger med følelse, på en inviterende måte, sa Saabye Christensen da NTB intervjuet trioen om «Snev av evig» i fjor.

I etterkant høstet Lars Saabye Christensen en Spellemann-nominasjon for tekstene til albumet.

Med på turneen nå i mars tar Maj Britt Andersen med seg et mindre ensemble med musikere. Datteren Daniela Reyes blir som nevnt å høre på akkordion, Frida Fredrikke Waaler Wærvågen på cello, Christian Lundqvist på slagverk og Ivar Anton Waagaard ved flygelet.

– Og komponisten sjøl spiller bass, smiler hun om ektemannen Geir Holmsen.

Høstlig gjensyn

– Vi åpner turneen vår i Asker kulturhus 22. mars, dagen etter spiller vi på Josefine Visescene i Oslo. Deretter besøker vi Hamar, Lillehammer, Gjøvik og avslutter turneen vår i Stavanger 27. mars, forteller Maj Britt Andersen.

Som har flere planer for året, selv om ikke alt kan røpes foreløpig. Men hun kan iallfall ymte litt om at hun planlegger en ny forestilling til høsten hvor hun vil synge sangene hun covret i «Hver gang vi møtes» tidligere i år, der også artistkolleger som Myra, Anna of the North, Øystein Greni, Jarle Bernhoft, Tix, Arif og Stig Brenner var å se på TV-skjermen.

«Maj Britt har en egen evne til å skape magi i det enkle formatet», skrev Dagbladet da hun tolket Arifs låt «Malaika». VG mente hun lyktes best av samtlige medvirkende med å gjøre tekstene i årets «Hver gang vi møtes» til sine egne – «først og fremst på grunn av sin betydelige formidlerevne, språklige musikalitet og uimotståelige dialekt», het det fra anmelderen.