(Oppland Arbeiderblad)

Norsk hoppsport har hatt en tøff inngang til denne sesongen. Både sportslig og økonomisk.

Den kulminerte på mange måter med at hoppsportens mor, og verdens beste kvinnelige skihopper gjennom tidene, innkalte til pressekonferanse.

Det var en tydelig berørt Maren Lundby som møtte pressen på Gardermoen mandag formiddag.

– Dette er en avgjørelse jeg har tenkt på ganske lenge og tenkt godt igjennom, sa Lundby.

Helt sikker på valget

Videre sa hoppstjerna at hun akkurat nå følte at dette var det beste for henne.

– Jeg var to og et halvt år da jeg hoppet på ski for første gang. Om noen da hadde sagt at jeg skulle stå med de merittene jeg har, så tror jeg at jeg hadde tenkt at det var helt fantastisk.

Lundby fortalte videre at den gleden og «driven» ikke har vært det den har vært tidligere.

– Det er grunnen til at jeg har funnet ut at jeg har lyst til å legge opp nå. Jeg har fått oppleve alt jeg egentlig har drømt om å oppleve. Det er en god følelse jeg sitter med, selv om det selvfølgelig er vemodig.

Både trenere, familie, hopplandslaget og klubbkamerater fikk store takk fra Lundby.

– Nå venter en spennende tid, og jeg gleder meg veldig til tiden som kommer. Det føles bra å gi seg nå, og jeg gleder meg til å starte på et nytt kapittel i livet, sa Lundby.

Hun fortalte at hun har mye planer og tenkt mye på hva hun ønsker å gjøre videre.

– Jeg er helt sikker på at jeg har tatt et riktig valg, og er motivert for tiden som kommer, avsluttet Lundby.

Bruk knappen under til å fortelle oss om ditt beste Lundby-minne!

En av de tre største

Sportssjef Clas Brede Bråthen sa under pressekonferansen at han ble fascinert av det han oppfattet som vinnervilje hos den unge jenta fra Toten.

– Hun hadde en fighting spirit der som gjorde at jeg hadde troa på henne som idrettsutøver. Vi fant tidlig ut at vi ville satse på Maren, sa han.

Videre sa Bråthen at Lundbys karriere er av de sjeldne.

– Du har vunnet alt som er å vinne i hoppsporten, og resultatene er veldig få forunt å ha. Vi som er tettest på deg er mest takknemlig for den personen du er. Det å ha sett utviklinga fra den lille jenta, til den voksne og meget reflekterte kvinnen du er, det har vært en reise det er få forunt å ta del i.

Sportssjefen takket videre Maren, og sa at hun var en av de tre største i hoppsporten.

Håpet i det lengste

For et par uker siden valgte Lundby å droppe verdenscupåpningen på Lillehammer. Da sa hun følgende til OA:

– Jeg ønsker ikke å si hvor mange kilo det handler om, men det det er en helt annen kamp enn før. Det er ikke snakk om mange kilo. Jeg kunne fint hoppet i helga, men har ikke noe glede av å stå i bakken og vite at jeg kunne gjort det mye bedre. Derfor har jeg valgt å prioritere mye trening. Blant annet har jeg gått over 30 mil på langrennsski siden snøen kom, og jeg har prioritert teknisk trening for å jobbe meg ned i den vekta som kreves for å kunne kjempe i toppen, sier Lundby.

Da håpet hun å komme tilbake i bakken uka etter, og hadde fremdeles et lite håp om å rekke hoppuka. Hun uttrykte også at det var en knalltøff kamp, og at hun ikke kunne si hundre prosent sikkert om hun ville klare det.

Mandag morgen kom så pressemeldingen om at hun innkalte til pressekonferanse på Gardermoen.

Lundby gjorde comeback forrige sesong etter lang tid med helseutfordringer. Hun ble hyllet for åpenheten rundt vektproblemer og fikk en rekke priser.

VM-sølv

I sin comebacksesong klinket hun til med VM-sølv i storbakken i Planica i mars. I etterkant ble Kolbu-jenta hyllet av en rørt hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Blant annet ble hun omtalt som tidenes norske skihopper.

– Hun har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger, hun har OL-gull og VM-gull, og tar VM-medalje for 10. gang. Det er vanskelig å sammenligne, men tar vi med det hun har skapt i den politiske kampen og det hun har stått i med helsa si så er hun nok Norges største skihopper gjennom tidene, sa Bråthen etter VM-suksessen.

– Kjempesmell

Lundby vant OL-gull i normalbakken i 2018. I 2021 ble hun den første kvinne noensinne til å ta VM-gull i stor bakke, men etter det startet nedturen.

– Jeg jobbet hardt inn mot Oberstdorf og klarte for så vidt å bli verdensmester i stor bakke. Da jeg gikk tilbake til normale prosedyrer med normalt inntak av mat og drikke, fikk jeg en kjempesmell som jeg aldri hadde sett for meg at jeg skulle få. Det kostet, fortalte hun i mai i fjor.

Hun fikk i 2022 prisen som årets navn på Idrettsgallaen. To år tidligere ble hun stemt fram som årets forbilde.

Samme år fikk hun Peer Gynt-prisen, som går til en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte i samfunnet, og som har gjort Norge kjent i utlandet.

Vinneren av prisen stemmes fram av stortingsrepresentantene.

Maren Lundby har i tillegg vunnet en rekke priser både lokalt og nasjonalt for sin åpenhet rundt vektproblematikken.