(Oppland Arbeiderblad)

(Nettavisen): I nærmere seks år pinte Maren Lundby seg med å spise for lite mat, samtidig som hun trente hardere enn de fleste. Det ga resultater. Lundby var i flere år verden beste skihopper. Tre verdenscuper sammenlagt, 30 enkeltseiere i verdenscupen, to VM-gull og ett OL-gull. Plutselig sa det pang!

For bak fasaden var ikke alt så rosenrødt som det kunne virke. For å være best i verden, må man i hoppsporten passe kiloene. En kilo utgjør rundt fire meter i hoppbakken, da er det lett for mange å tyne litt ekstra.

– Jeg har alltid hatt lyst til å vinne og ofret mye for. Jeg gikk ned fire til fem kilo på kort tid, med drastiske tiltak, sier Lundby i podkasten Stavrum & Eikeland.

Det resulterte i et nytt VM-gull i Oberstdorf i 2021 og en påfølgende smell som gjorde at hun raste opp i vekt, hele 14 kilo. Hun måtte ta en «time out» og droppet hele den neste sesongen.

Til podkasten forteller hun om den tøffe tiden, som til slutt gjorde at hun ga seg som skihopper, men ikke før hun vant nok en VM-medalje.

Danket ut Haaland og Hovland

Det norske folk elsker Lundby. På årets Idrettsgalla danket hun ut store navn som Erling Braut Haaland, Viktor Hovland, Jakob Ingebrigtsen og Casper Ruud og ble kåret til «årets navn», stemt fram av det norske folk.

– Det er jo veldig stort å bli stemt fram av folket. Ubeskrivelig, sier Lundby til podkasten.

Skihopping for kvinner hoppet lenge i motvind internasjonalt. Først i 2009 fikk de lov til å bli med i verdensmesterskapet, i 2021 i storbakke og skiflygning kom først på terminlista i 2022. Mange gamle menn har jobbet dem imot.

– Det har vært litt av en kamp. Det har handlet om ikke å gi seg, sier Lundby.

Som en av veldig få fysiske idretter, har damer de fysiske forutsetningene til å hoppe lenger enn menn.

– Det har blitt forsket på det. Vi damer har større bæreflate, men lik kroppsvekt. Det betyr at vi har mer å fly på, enn gutta. Vi er egentlig bygd for skiflygning, sier Lundby.

En kvinne vil hoppe lengst i verden

På spørsmål om en kvinne kan ta verdensrekorden i skiflygning er svaret klart.

– Det kan skje!

Det er ikke bare innen skihopping at man har slitt med eldre menn, også innen skiskyting har eldre menn styrt i en mannsalder, blant annet norske Anders Besseberg, som det rettes harde anklager mot for korrupsjon. Hos Stavrum & Eikeland forteller Lundby om sine tanker rundt alle anklagene mot Besseberg.

Claes Brede Braathen har styrt de norske skihopperne i nærmere 20 år. Etter sesongen er det slutt. Nå lanserer Lundby seg selv som ny sjef.

– Jeg har ikke hørt noe fra dem, så jeg syns det er litt rart, sier hun, med et lite glimt i øyet.

Fyller Chat Noir

Hos Stavrum & Eikeland diskuterer man også hvorfor idretten ikke har kommet lenger i kampen for homofiles rettigheter, også innen hoppsporten. Også Lundbys mest skremmende hopp beskrives, da hun bunnet Lysgårdsbakken på Lillehammer for noen år siden.

Lundby snakker også ut om sitt nye liv, hvor hun blant annet livnærer seg som foredragsholder. 13. februar fyller hun – sammen med Dennis Storhøi – Chat Noir, hvor det å jobbe i «Motvind» skal diskuteres.

Les også

Dette sier alt om betydningen hoppdronningen fra Bøverbru har som forbilde