(Oppland Arbeiderblad)

(Nettavisen): Prisene på kaffe og sjokolade har skutt i været det siste året, og er nå på et rekordhøyt nivå.

For eksempel koster en vanlig 250 grams kaffepose fra Evegood og Friele nå 70 kroner. For litt over et år siden kunne samme vare koste så lite som 30 kroner.

Det har sentralbanksjef Ida Wolden Bache i Norges Bank bitt seg merke i.

— Vi ser at noen priser, som sjokolade og kaffe, har begynt å svinge mer, og så må vi være forberedt på flere slike større svingninger også fremover.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser en prisvekst langt over den generelle inflasjonen. De siste tolv månedene har prisen på kaffe genrelt økt med 29,5 prosent, mens sjokolade og kakao har økt med henholdsvis 22,6 og 25,2 prosent. Til sammenligning var den totale prisveksten på 3,6 prosent.

— En god illustrasjon på klimaendringene

Ida Wolden Bache mener prisgaloppen på disse varene er et tydelig eksempel på en global trend som nå treffer Norge.

— Det illustrerer jo at klimaendringene globalt kan påvirke inflasjonen og utsiktene for norsk økonomi, sier Bache til Nettavisen.

Hun forklarer at den norske prisoppgangen er en direkte konsekvens av at internasjonale råvarepriser har økt. Årsaken er ekstremvær i sentrale produsentland.

— Oppgangen kan jo da skrives tilbake til internasjonale råvarepriser, som igjen har sammenheng blant annet med tørke i Brasil og hetebølger i Vest-Afrika, utdyper sentralbanksjefen.

Nettopp Brasil, verdens største kaffeprodusent, har blitt rammet av både tørke og en uvanlig kraftig frost, som har ødelagt store deler av avlingene. Samtidig har Vietnam, en storprodusent av robusta-bønner, også opplevd tørke. Dette doble slaget mot tilbudssiden har sendt råvareprisene til værs.

Matvarekjedene har tidligere bekreftet dette.

— Råvareprisen på kaffe har aldri vært så høy som det den har vært nå i 2025. Det påvirker dessverre også prisen i hylla, uttalte kommunikasjonssjef Hege Rognlien i Rema 1000 til Nettavisen tidligere i år.

— Prisøkningen er enkelt forklart drevet av tørke og mindre avlinger, som gir økte råvarepriser, sa kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen i Coop.

Advarer om en mer usikker fremtid

Bache understreker at selv om kaffe og sjokolade er åpenbare eksempler, er det spesielt jordbruksvarer generelt som vil være sårbare for klimaendringene fremover. Hun advarer om at vi må venne oss til større og hyppigere prissvingninger.

Hun legger til at dette er en utvikling som kan gjøre sentralbankens jobb mer krevende, siden Norges Banks jobb er å holde prisveksten nede.

— Det er vanskelig å spå om ekstremvær og vanskelig å spå om klimaendringene. Så det vi sier er at vi må være forberedt på det. Og det kan gjøre pengepolitikken litt mer krevende fremover.