(Oppland Arbeiderblad)

Hoppjentene skulle etter planen satt utfor i sin første trening i skiflygningsbakken i Vikersund klokken 10. Fredag morgen kom beskjeden fra Norges Skiforbund om at de må vente til lørdag med å gjennomføre sin første offisielle trening i 240-metersbakken.

Årsaken er kraftig snøvær over bakken som ligger i Modum kommune i Viken.

Fredag skulle bli den første gangen kvinnene hopper i skyflygningsbakken noen sinne. Onsdag uttalte Maren Lundby til Oppland Arbeiderblad at hun var litt nervøs for oppgaven, men at hun likevel så fram til hoppet som hun, mer enn noen andre, har jobbet for at skulle bli en realitet.

– Jeg er glad for at vi har fått muligheten. Jeg tenker ikke på at jeg må levere ekstra, selv om jeg har vært i spissen for å få det til. Jeg tror det blir en fin helg med mye publikum. Det er en konkurranse, men mest av alt må man prøve å kose seg denne helga og nyte at vi har muligheten til å hoppe i verdens største hoppbakke.

Glad det utsettes

Maren Lundby forteller til OA at det var helt ok at treningen ble utsatt til lørdag.

- Når været er som det er, så er det helt greit at de avlyser i dag. Værmeldingen er ikke spesielt lovende og jeg var litt glad for at det ble avlyst før vi rakk å reise i bakken, sier hun og legger til:

- Ser man været for morgendagen med strålende sol og lite vind, så er det egentlig helt greit at de utsetter. Det er sånn vær det skal være når man debuterer i skiflyging.

Lundby forteller til OA at resten av fredagen blir rolig der hun legger inn en lett treningsøkt med tekniske forberedelser som hun pleier.

- Utenom det blir det å slappe av på senga og lade opp til morgendagen for da er jeg sikker på at det blir hopping, sier hun.

Av de norske kvinnene er Anna Odine Strøm, Silje Opseth og Maren Lundby kvalifisert for skiflygingsrennet. Kun de 15 beste i Raw Air-sammendraget skal være med i søndagens historiske renn, der kvinnene for første gang skal konkurrere i verdens største hoppbakke.

Jobbes på spreng

Etter planen skal det gjennomføres treningsomganger og kvalifisering for herrehopperne fredag ettermiddag og kveld. Noen timer før den oppsatte starten jobbes det på spreng med å klargjøre bakken.

Snøen som kom natt til fredag, blir samlet sammen og kjørt ut av bakken med lastebil, samtidig som nedbøren fortsatt ikke har gitt seg. Den kommer fredag formiddag som sludd.

Værmeldingene indikerer at det utover ettermiddagen skal bli opphold, og at også vinden skal roe seg. Spørsmålet er samtidig om bedringen i forhold kommer tidsnok til at man rekker å sende noen hoppere utfor fredag.

Alternativet er å skyve den oppsatte kvalifiseringen til lørdag. Da er det spådd strålende vær i Vikersund. Like fine er søndagsutsiktene.

Se hva Maren Lundby sa i videointervjuet med OAs Knut Befring tidligere i uka:

Fredag hopper Maren Lundby for første gang i mamuttbakken i Vikersund. I dette intervjuet forteller hun om puls, nerver og hva hun tror venter seg i verdens største hoppbakke.