(Oppland Arbeiderblad)

(GD): Det er sjelden stille på føde- og barselavdelingene på Lillehammer sykehus.

– Selv om vi går oppi dette hele tiden, er opplevelsen like vakker hver eneste gang vi tar imot et nytt barn. Nå ønsker vi i tillegg å gjøre tiden etter fødselen enda mer optimal for de nybakte foreldrene og barnet, forteller Johnsen.

Marthe Frigård (t.v), Tove Ragnhild Johnsen og Stine Skaaret vil gi familiene en så god barseltid som mulig. Foto: Kristin Roset

– Kan kjennes overveldende

Ideen bak prosjektet «Trygg hjemreise» ble til etter nyttår.

– De fleste fokuserer veldig på fødselen. Tiden etter, altså barselperioden, kan for mange kjennes overveldende. Alt er nytt og ukjent. Tusen spørsmål dukker plutselig opp. Da er det vår jobb å være til stede og trygge den nye familien, forteller fagutviklingsjordmor Marthe Frigård.

Prosjektet skal sikre en tryggere overgang fra sykehus til hjem etter fødsel ved hjelp av digital konsultasjon.

– Det er ikke uvanlig at de fødende uttrykker trygghet ovenfor ringesnora på barselavdelingen, men nå blir vi på en måte med dem hjem. Det blir en forlengelse av barseloppholdet, sier Frigård.

– Jeg satt der med to velskapte babyer, og jeg måtte jo bare svare at det gikk bra. Men det gjorde jo egentlig ikke det

– Hvorfor er dette viktig?

– Kvinner og familier skal føle seg trygge etter hjemreise. Vi vil sikre at ingen blir stående uten nødvendig oppfølging, samtidig vil vi styrke samhandlingen mellom sykehus og kommune. Målet er å oppnå at alle barselkvinner uansett hvor de bor får lik tilgang til veiledning og støtte i en sårbar fase, sier avdelingssjef Stine Skaaret.

Selv om det er full fart på føde og barselavdelingene fikk vi samlet en helg gjeng med jordmødre. Fra venstre: Stine Skaaret, Amalie Eskelund, Kristin Brodalen, Nina Bull, Sidsel Grydeland, Dorthe Kuhn, Mari Milward Storsveen, Tove Ragnhild Johnsen, Emily Stange og Marthe Frigård. Foto: Kristin Roset

Slik fungerer det

Avdelingssjef Tove Ragnhild Johnsen er hjernen bak ideen.

– Vi kjenner ikke til at dette har blitt gjort andre steder, så kanskje blir det så vellykket at resten av landet tar etter oss. Det blir spennende å se, sier hun.

– Hvordan fungerer det?

– Barselavdelingen avtaler tid for digital konsultasjon første døgn etter hjemreise. Dette gjennomføres av jordmor eller barnepleier som er tilgjengelig hver dag på dagtid, også lørdag og søndag. Her kan foreldrene fortelle om hvordan hjemreisen har gått, stille spørsmål om amming, om søvn, trivsel. Ja, alt som ligger på hjertet, forteller Johnsen.

Jordmødrene på Lillehammer sykehus er klare for det nye prosjektet. Her fra da de vant «pris» for beste video på den Internasjonale Jordmordagen i fjor. – Vi er stolte av yrket vårt. Foto: Privat

Mer moderne barselomsorg

Jordmødrene er spente på hva som venter. Og det er ingen tilfeldighet at de lanserer pilotprosjektet mandag 5. mai.

– Da markeres Den Internasjonale Jordmordagen over hele verden. Dette er en viktig dag for yrket vårt. I fjor vant vi faktisk konkurransen i Norge om den beste videoen. Innimellom fødsel og andre arbeidsoppgaver kledde vi oss opp i bunad, hoppet og danset og gjorde en liten greie ut av feiringen. Det var moro, sier de tre driftige damene.

Amalie er ikke i tvil: – Jeg har blitt mer sikker

Johnsen håper på mange gevinster med det nye tilbudet. Som økt trygghet og mestring. Bedre samhandling mellom sykehus og kommune, lik tilgang uavhengig av bosted, og mulighet for tidligere hjemreise hvis ønskelig.

– Og med det kan vi oppnå færre unødvendige reinnleggelser som igjen frigjør kapasitet på barselavdelingen. Jeg tenker vi er et skritt nærmere en mer moderne og fleksibel barselomsorg, sier hun.

– Vi har skikkelig troa på dette prosjektet, sier Marthe (foran), Stine (t.v.) og Tove Ragnhild (t.h). Foto: Kristin Roset