(Oppland Arbeiderblad)

Denne uka starter arbeidet med å utbedre fylkesveier i området. De tre veiene som skal utbedres i denne omgang inngår i fylkeskommunens utbedringsprogram i perioden 2022-2025, der det totalt er satt av cirka 700 millioner kroner til å pusse opp fylkesveiene.

– Fylkesveiene i Innlandet har et stort etterslep når det gjelder vedlikehold, samtidig som vi har begrenset med penger å bruke på vedlikeholdstiltak. Ved å samle flere prosjekt innenfor et geografisk område i én kontrakt, bruker vi ressursene vi har til administrasjon på en effektiv måte, sier lederen i fylkeskommunens hovedutvalg for samferdsel, Stein Tronsmoen.

Det er Toten Anlegg og Transport som skal utføre arbeidet på vegne av fylkeskommunen. Tronsmoen mener det er positivt at kontraktene er av slik størrelse at lokale entreprenører kan ta på seg arbeidet.

Nylinna stenges

Fylkesvei 2364 er den første veien på lista i denne omgang. Den ca. fem kilometer lange strekningen mellom fylkesvei 33 på Kraby og Kapp sentrum er strekningen som skal utbedres. Fylkeskommunen anslår at ca. 1000 trafikanter benytter seg av denne strekningen hver dag.

– Det blir skiltet omkjøring om fylkesveg 33 mens vegen er stengt. Vi varsler med skilt i hver ende av vegen nøyaktig hvor den er stengt. Når skolen begynner igjen i august, legger vi til rette for at skolebussen skal komme fram, sier byggeleder Ola Christensen Kolbu i Innlandet fylkeskommune.

Bøverbru – Blili

En vel sju kilometer lang strekning på fylkesveg 2370 mellom Bøverbru og Blili i Vestre Toten skal også utbedres for snaut 14 millioner kroner. Der starter arbeidet i august og varer til begynnelsen av oktober.

Fylkeskommunen anslår at veien strekningen benyttes av mellom 600 og 1800 kjøretøy i døgnet.

– Det kan bli aktuelt å stenge den i korte perioder, spesielt når vi skal skifte stikkrenne i nord, ved Bøverbru sentrum, sier Christensen Kolbu.

Veiarbeid i Aust-Torpa

Fylkesveg 2440 skal rustes opp på en 5,5 kilometer lang strekning mellom Kinn og Vinjar i Aust-Torpa i Nordre Land. Arbeidet som skal utføres i 2022 starter i august og varer fram til ca. 15. oktober.

Vegen har en gjennomsnittstrafikk på rundt 150 kjøretøy i døgnet og fylkeskommunen har satt av litt over 15 millioner kroner til utbedring.

– Det kan bli nødvendig å stenge vegen i perioder, men det er lokal omkjøringsmulighet. Vi sørger for at skolebussen kommer fram i anleggsperioden, sier fylkeskommunens byggeleder.

Asfaltering neste år

Felles for alle de tre vegstrekningene er at arbeidene i grunnen blir utført i år, mens asfalten blir lagt neste år. Det er i hovedsak utskifting av dårlige masser på de svakeste punktene, grøfting og legging av nye stikkrenner under vegen som skal gjøres i år.

– I tillegg skal vi hogge langs vegkantene i noen skarpe svinger for å bedre sikten for trafikantene. På de to strekningene på Kapp og i Aust-Torpa skal vi også reparere noe ødelagt rekkverk, avslutter Christensen Kolbu.

Byggelederen håper at trafikantene følger skilt og omkjøringsanvisninger mens arbeidet pågår, og at de beregner noen minutter lenger kjøretid, når vegen må stenges.