Statistisk sentralbyrå (SSB) har fulgt ungdommene som begynte på videregående opplæring i 1999-2000 og ikke gikk videre på høyere utdanning. Ni år etter har byrået undersøkt hvordan ungdommene har klart seg i arbeidslivet. Tallene viser at kun 54 prosent av ungdommene som droppet ut etter ett år, var i arbeid i 2008. På samme tid var 87 prosent av ungdommene med fullført videregående utdanning i arbeid, skriver Bergens Tidende.
- Les også: Kamp om lærlingene
– Ungdomsledighet er en livsfarlig lidelse, både for samfunnet og på det personlige plan. Er man uten arbeid lenge i ung alder, blir det gjerne enda vanskeligere å få seg jobb senere. Det har sånn sett en alvorlig langsiktig effekt, sier sosiolog Ottar Brox.
For å få flere i arbeid mener Brox at lærlingplasser må prioriteres høyere.
- Les også: Læreplasser i fare
– Det nytter ikke å komme med en moralsk appell om å fullføre den videregående opplæringen, når vi vet at mange ikke klarer det. Vi bør derfor bygge ut lærlingsystemet, og gjerne i flere bransjer enn i dag, sier han.
Brox mener i tillegg at arbeidsinnvandringen gjennom EØS skaper problemer for ungdommer med yrkesrettet utdanning.
– Nå kan man skaffe ferdig utdannet arbeidskraft fra utlandet til samme pris som norske lærlinger. Da er det åpenbart at det er vanskelig å få lærlingplass i en del bedrifter, sier Brox til Bergens Tidende. (ANB-NTB)
Les mer om: artikkelemnene