(Oppland Arbeiderblad)

(NETTAVISEN): Torsdag 14. mars vedtok EU klimakrav som rammer 65 prosent av norske boligeiere med en kostnad på mellom 500.000 kroner og 1,5 millioner. – Vi fryktet dette, sier DNB-analytiker Simen Mortensen til Finansavisen.

Voldsom klimainvestering

Direktivet betyr en stor regning for flesteparten av norske boligeiere. Eiere av boliger og næringseiendom vil måtte investere massivt i utskifting av vinduer, etterisolering og varmepumper. Generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer, forventer en stor kommende utgift for norske bolighetere.

– Vi anslår at regningen kommer på mellom 500.000 og 1,5 millioner kroner pr. bolig, sier Meyer i til Finansavisen.

Fra før har det vært foreslått oppgradering kun for de 30 prosent dårligste boligene i Norge. Disse har energimerking G og F. Nå er det klart at også boliger som i dag har energimerke E. Alle må opp på energimerke D eller bedre i løpet av de neste ti årene.

Skyldfølelsen ble stor - nå oppretter de spleis for Isvekteren: – Et rent helvete

Vinduer og isolasjon

Vedtaket betyr at 65 prosent av norske boliger må oppgraderes. Og innen 2050 skal alle boliger og næringseiendommer være nullutslippsbygg.

Boligeiere må forberede seg på å gjøre tiltak som å isolere og å skifte vinduer.

Det er usikkert hvordan vedtaket vil påvirke boligprisene.

– Det kommer til å komme krav om utbedring, men om det kommer umiddelbart eller ved omsetning av boligen vet man ikke. Hvis det kommer ved omsetning vil det medføre en reduksjon av salgsverdien, sier DNB-analytiker Simen Mortensen.

Les også

Dette vet vi om dramatikken i Finnmark