(Nettavisen) Torsdag morgen la Animalia, Norges ledende fag- og utviklingsmiljø innen kjøtt- og eggproduksjon, fram rapporten «Kjøttets tilstand 2025», hvor tallene for nordmenns inntak av egg og kjøtt i 2024 kom fram.
Som ventet fortsatte inntaket av rødt kjøtt å synke, slik det har gjort hvert år siden 2007 – sett bort i fra unntaksåret 2021.
Det er gledelig nytt for Helsedirektoratet:
– Det synes vi er bra! Vi har lenge snakket om at vi bør senke inntaket av rødt kjøtt, og heller øke inntak av fisk og grønnsaker, sier Linda Gravlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, til Nettavisen.
Vil senke tallet ytterligere
Totalt var det beregnede kjøttforbruket per person på 54,9 kilo per person i 2024. Forbruket av rødt kjøtt sank med 1,2 prosent, mens inntaket av hvitt kjøtt var tilnærmet stabilt, kommer det fram i rapporten.
– I 2007 var forbruket av rødt kjøtt på sitt høyeste. Siden da har det vært en dreining fra rødt til stadig mer hvitt kjøtt. Siden 1990 har forbruket av rødt kjøtt økt med 0,7 kg per person, mens forbruket av hvitt kjøtt har økt med 12,9 kg, sier Karianne Spetaas Henriksen, fagsjef i Animalia
Selv om nordmenn har spist stadig mindre rødt kjøtt de siste årene, så føler ikke Helsedirektoratet at deres jobb er ferdig enda.
– Vi vil nok ha tallet ytterligere ned. Vi har satt en anbefaling på maks 350 gram per uke, men vi vet også at det er en variasjon i hva folk spiser. Kjøttinntaket har gått opp i flere år, men vi håper at vi nå har nådd toppen, forklarer Granlund.
Helserisikoer forbundet med rødt kjøtt
Rødt kjøtt har i lang tid vært en selvfølgelig del av de fleste nordmenns kosthold, og bidrar også med flere næringskroppen trenger. I tillegg til å inneholde alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger, bidrar rent rødt kjøtt med betydelige mengder jern, sink, selen, B6 og B12.
Helsedirektoratet har tidligere forklart at det er på tross av – og ikke på grunn av – disse helsefordelene, at de velger å anbefale maks 350 gram rødt kjøtt i uken.
Årsaken til maksanbefalingen skyldes noe helt annet:
– Et høyt inntak av rødt kjøtt er forbundet med økt risiko for økt kolesterol, og flere kreftsykdommer som for eksempel tarmkreft, sier Granlund.
Eggstrem økning
Noe overraskende så viste rapporten også at det var det en voldsom økning i inntaket av egg. Nordmenn spiste i snitt 5,8 prosent mer egg i 2024, noe som tar forbruket til et rekordhøyt nivå.
Det til tross for at Helsedirektoratet advarte nordmenn mot å ikke spise mer enn «opptil ett egg om dagen» i deres kostholdsråd for 2024.
Granlund forklarer overfor Nettavisen at det ikke nødvendigvis er slik at Helsedirektoratet fraråder nordmenn å spise mer enn ett egg om dagen.
– Det har vært en del misforståelser knyttet til denne formuleringen. Mange ønsker konkrete tall, men vi kan ikke gi presise mengdeanbefalinger uten at det finnes solid forskningsgrunnlag for det, sier Granlund, og forklarer videre:
– Kostrådene er utformet som generelle anbefalinger til befolkningen, mens den mer detaljerte dokumentasjonen ligger i en faglig rapport rettet mot helse- og ernæringspersonell. For folk flest er det de overordnede rådene som gjelder.

Helsedirektoratet presiserer de ikke fraråder nordmenn å spise egg, og at det helt fint kan inngå i et sunt og balansert kosthold.
Allikevel innrømmer divisjonsdirektøren at hun ble overrasket da hun fikk vite hvor mye forbruket faktisk hadde steget.
– Det er jo en tydelig økning! Det har vært mye oppmerksomhet rundt egg de siste årene, særlig i miljøer med stort fokus på trening og kosthold, så det er mulig at dette har bidratt til utviklingen, forklarer Granlund.
Kommentarer til denne saken