Det er ventet mye vær på Toten denne torsdagen. Ikke før har det nesten tørket litt opp fra tirsdagens kraftig regnskyll, så ser meteorologene tegn til at himmelen åpner seg over landbrukskommunene igjen.

I prognosene anslår Meteorologisk institutt at det kan komme inntil 26 millimeter regn i byger på Skreia gjennom torsdag formiddag! Prognosene endrer seg imidlertid fra time til time, og de kraftigste bygene flyttet seg ut over onsdagen stadig mer sør, til fordel fra Gjøvik og Raufoss.

Vannstanden i Mjøsa har steget 44 centimeter de siste 21 døgn og ligger nå 28 centimeter under nivået for femårsflom. Enda mer nedbør tilfører stress til situasjonen for de som har verdier i randsoner av vannveiene.

I det hele tatt har det vært en uvanlig våt start på våren og sommeren i år. Mens normalen for samlet nedbør i mai måned ligger på 44 millimeter ved målestasjonen på Apelsvoll, ble det tømt hele 91,3 millimeter nedbør ut av måleren forrige måned. Til sammenligning var totalen for mai i fjor på 24,3 millimeter samme sted. Det er bare litt mindre enn det ble målt på ett døgn nå i begynnelsen av juni. Da alle sluser åpnet seg torsdag 13. juni, registrerte målestasjonen på Kapp 22,3 millimeter regn på ett døgn. Og nå er det altså meldt nesten like mye i løpet av noen ettermiddagstimer i dag.

Men hvor oppsiktsvekkende er dette? Det kommer nok litt an på hvor i landet man befinner seg. I Bergen er rekorden i nedbør på ett døgn vanvittige 156,5 millimeter.

For at meteorologene skal bruke begrepet «store nedbørsmengder» må det minst komme 20 millimeter på 24 timer, men dette avhenger veldig av hvor i landet en befinner seg og også av hvilken årstid det er. Men, om sommeren og ifølge meteorologene; spesielt i Innlandet, kan kraftige regnbyger en sjelden gang gi så mye som 40–60 millimeter nedbør på bare noen timer.