Kriseledelsen i Østre Toten besluttet natt til tirsdag å sende oppfordring til cirka 30 husstander langs Lenaelva om å evakuere fra sine hjem på grunn av ekstremværet "Hans".

Bakgrunnen for vureringen er at Norges vassdrags- og energidirektorat og Statsforvalteren i Innlandet har anslått at vannstanden kommer til å stige kritisk mye i elva, da det tirsdag er meldt store mengder nedbør.

– Vi har derfor valgt å sende ut SMS-varsling til flere husstander langs Lenaelva, opplyser ordfører Bror Helgestad i en Facebook-oppdatering fra kommunen natt tirsdag.

Slik har vannstanden utviklet seg i Lenaelva:

– Vi oppfordrer beboerne til å evakuere fra sine boliger fordi vannstanden i elva kan stige ytterligere fra et allerede høyt nivå i natt, uttaler Bror Helgestad.

«I varselet blir beboerne oppfordret til å evakuere fra boligen til annen informasjon blir gitt. Dersom beboerne ikke kan bo hos familie eller venner, kan de bo på Quality Hotel Strand Gjøvik på kommunens regning» skriver Østre Toten kommune på Facebook.

Politiet har ledet brannvesenet i samarbeid med øvrige organer. Brannvesenet i Østre Toten sier til Oppland Arbeiderblad litt før klokka 06.00 at de ikke ønsker å gå ut med ytterligere informasjon om saken.

Toten Idag oppdaterer saken utover tirsdag morgen og formiddag.