(Oppland Arbeiderblad)

Oppdragsleder Ove Stian Ovrum i Innlandet politidistrikt medgir at det har vært en travel dag på jobb. En kjapp telling i loggen viser et 30-talls trafikkmeldinger ved 15-tida tirsdag.

– Det er en god del, konstaterer Ovrum.

Ved 16-tida tirsdag ettermiddag er det ingen tegn til at situasjonen har roet seg. Vegtrafikksentralen melder like etter klokken 16.00 at et vogntog har kjørt av vegen like ved Toten Folkehøgskole, langs fylkesvei 2356. Det er trafikale utfordringer som følge av utforkjøringen.

Med over 30 trafikkmeldinger til politiet er det mye som tyder på at bilbergerne også har hatt en travel dag.

Bilberging Innlandet har tirsdag ettermiddag mistet oversikt over antall meldinger som har kommet inn, etter at snøen la seg natta før.

– Jeg tør ikke tippe totalt meldinger vi har fått inn, men det har gått jevnt og trutt gjennom hele dagen, forteller Lars Brennhagen i Bilberging Innlandet.

Ventet på snø

I distriktet har snøen latt vente på seg helt til nå, noe Brennhagen og resten av bilbergerne har kjent på.

– Vi har venta på snøen lenge, så den er hjertelig velkommen for oss, sier Brennhagen.

De opplever heldigvis god stemning blant de som har måtte ta opp telefonen, og ringe etter hjelp.

– De fleste blir veldig glad for å se oss. Det er sjelden vi som får skylda, men stort sett føret, sier Brennhagen.

Ser gjenganger

Han opplyser at telefonen har gått jevnt og trutt gjennom hele dagen. Minst ti oppdrag med tungbilene har kommet kun i dag.

Brennhagen ser en tydelig gjenganger av årsaken til ulykkene.

– Det er en del som er seine på bremsen. Det er bremseglatt de aller fleste steder på en slik dag som dette, så da blir det en del utforkjøringer, opplyser han.

Selv med flere tungbiler på veien, samt de mindre kjøretøyene, så opplyser de at hjelp kommer, skulle man være uheldig utover kvelden.

– Vi har mer kapasitet heldigvis. Det har vært en ganske bra dag for oss, sier Brennhagen.

Mer snø

Snøværet roer seg ikke helt med det første. Tirsdag sendte Meteorologisk Institutt ut et nytt farevarsel for snø som gjelder for Agder og deler av Østlandet.

– Fra tirsdag ettermiddag til onsdag ettermiddag kan det komme 10-30 cm snø lokalt i Agder og deler av Østlandet, skriver Meteorologisk Institutt i det nye varselet sitt.

De har en klar anbefaling til de som ferdes i området.

– Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, opplyser de.

De opplyser om at vanskelige kjøreforhold kan medføre lengre reisetid.

Riksvei 4 stengt

Ove Stian Ovrum i politiet påpeker at det erfaringsmessig er mye trafikkrelaterte hendelser på dagene ved første snøfall, men denne tirsdagen ble ekstra krevende.

– Det ble litt spesielt i dag siden vi måtte stenge riksvei 4 med omkjøring på lokalveier og mye trafikk på småveier, sier Ovrum.

Ifølge Ovrum er det for tidlig å si noe om hva som er årsaken til dødsulykken på riksvei 4.

Årsaken til at riksvei 4 ble stengt store deler av dagen var en dødsulykke hvor en lastebil og personbil var involvert. Like etter klokken 09.00 fikk politiet melding om ulykka. I over fire timer var veien stengt og trafikke ble loset via omkjøringsveier.

Omkjøringen på lokalveiene gikk ikke helt smertefritt.

Ifølge en OA-tipser har flere biler kjørt i grøfta ved omkjøringsveien.

– To biler har kjørt ut den første krappe svingen, etter at man tar av ved Sveastranda. Nå står trafikken her også, sier en tipser i 11.30-tida.

Trøbbel i sentrum og fv. 33

Det har vært flere trafikkuhell gjennom dagen. I Hunnsvegen har både biler og busser hatt trøbbel. Et eldre ektepar fikk hjelp da bussen kom skliende rett mot dem i sentrumsveien.

Bussen var ikke den eneste som hadde trøbbel i Hunnsvegen og særlig ved den nevnte blomsterpotta var det flere som fikk kjenne på bustete føre.

Det er ikke bare på Gjøvik busser har hatt trøbbel. I Saksumdalsvegen på Lillehammer skled en buss av veien i 15.30-tida. Ingen personer kom til skade i utforkjøringen, men bussen hadde behov for hjelp av bilberger for å komme seg på hjul igjen.

På fylkesvei 33 hadde også flere trøbbel. En OA-tipser varslet om tre ulykker på strekningen mellom Kapp og Gjøvik.

– Det er helt villt, sier bilføreren til OA.

Også på Kirkeby havnet en bilist i grøfta ved Kaspergården. OA har også fått melding om en utforkjøring på Kollsvegen.