(Oppland Arbeiderblad)

– På slutten av den ene videoen snyter han seg rett ut på bakken. Og måten han går videre på, er så veldig likt Petter.

Det forteller Hans Petter Iversen til OA. Han har vært stefar til Petter Nordhagen, siden Petter var fem år gammel. I mars forsvant Petter sporløst ved Hvitsten i Vestby i Viken.

Den siste helt sikre observasjonen av Petter ble gjort om lag en uke senere på kulturkirken i Son, ikke veldig langt unna. Bilder av ham er også fanget av et overvåkningskamera på en Kiwi-butikk i samme område. Dette er sju måneder siden.

Denne uka ble Petter etterlyst på TV2-programmet Åsted Norge. Det har ikke gitt resultater, foreløpig.

Øverst i saken kan du se videoen Hans Petter Iversen prater om.

– Trodde det var en nysgjerrig fyr

Familien har sammen med frivillige letemannskaper, venner og gode hjelpere – spesielt Nitro-gruppa – aldri gitt helt opp å lete, selv om politiet har gitt seg. Men det har ikke vært noen så sikre observasjoner av Petter. Før nå. På ei seter på Totenåsen, med adresse Skreia, i Østre Toten. 16 mil unna der han forsvant.

Der har nemlig Lars Bråthen satt opp overvåkningskamera over fritidseiendommen sin. Han er opprinnelig fra Lena, men har flyttet til Oslo. Da han delte bilder fra overvåkningsvideoen på Facebook tok det «full fyr».

– Jeg tenkte bare det var en nysgjerrig fyr som var oppom setra. Jeg følger jo ikke med på Åsted Norge, forteller Bråthen til OA.

Mer enn 50.000 skal allerede ha sett videoen som ble lagt ut lørdag. Og tallet øker med flere tusen i timen.

– For meg virket det ikke som en som var savnet, da han kom på sykkel. Men finner de Petter på grunn av dette er det supert, sier Bråthen.

Ny observasjon

Etter at Oppland Arbeiderblad publiserte denne saken har vi fått inn en observasjon som ganske sannsynlig er samme person som i videoen.

– Jeg gikk tur på veien og så han kom syklende mot meg, sier en tipser til OA.

Personen på sykkel har samme signalement som mannen på videoen fra setra til Bråthen på Totenåsen.

– Han hadde 30–40 centimeter langt skjegg og jeg er ganske sikker på at det er samme person, sier tipseren.

Mannen ble mest sannsynlig sett av tipseren cirka en halvtime før han ble fanget på kamera. Mannen som så ham er lokalkjent og mener han kjenner igjen setra fra videoen, og vet at veien mannen syklet bortover leder dit.

– Han var mest sannsynlig på vei dit. Dette var 300 meter fra man svinger av bort til setra, sier tipseren.

Første livstegn

Hans Petter Iversen forteller at videoen slo familien som et sjokk, da de fikk se overvåkningsvideoene.

– Dette er det første ordentlige livstegnet på mange, mange måneder. Hjertet har banket ganske hardt siden vi fikk se det. Det er mye ved disse videoene vi mener har likhetstrekk med Petter.

Faktene er like, hårfargen likeså. At skjegget plutselig har blitt langt, er ikke umulig på så lang tid.

– Skjegget kan vokse veldig mye på sju måneder, sier Iversen.

Se den andre overvåkningsvideoen her:

Stoppet jakta

Lars Bråthen forteller at han har gitt familien tips om hvor de kan kjøre og hvilke personer de kan snakke med i området. Allerede lørdag formiddag var både letehunder, deler av familien og flere personer oppe ved og rundt setra for å lete.

Det er dyresanking i området, mens jakta i denne delen av Toten (Toten Almenning lodd 3 og 4) har blitt innstilt lørdag. Det er riktignok på grunn av en annen leteaksjon som pågår med utgangspunkt i Hurdal.

Hundene skal ifølge Bråthen ikke ha markert for at Petter har vært der, selv om det ikke er noen garanti.

– Jeg håper inderlig de finner ham. Samtidig er det rart ingen har observert ham. Bildene mine er ikke gode nok, så det kan være en helt annen person er Petter, sier Bråthen.

Har troen

Iversen og familien har likevel stor tro på at videoen er deres Petter.

– Det er ingen som har sagt ifra at det ikke er Petter på videoen. Ingen som har sagt at «det er meg» eller «nei, det er ikke ham eller en annen». Og den er delt så mye. Den er delt mye på Toten, som er et relativt lite sted. Når så mange har sett videoen, indikerer det sterkere at det er Petter.

Familien bor på Roa i Hadeland. Petter holdt til rett overfor moren og stefaren i samme bygd. Men han vil tydeligvis ikke bli funnet.

– Det er ikke tvil om at han hadde utfordringer i ukene og månedene før han forsvant. Hovedhypotesen er at han holder seg unna, men det blir bare spekulasjoner for oss, forteller stefaren.

– Om det er Petter på videoen, eller noen andre ... hvordan har han har kommet seg rundt og forbi alle sammen, er et mysterium for oss.