(Oppland Arbeiderblad)

Er det greit at en dommer som bor i Hamar dømmer Storhamar i en finale? Unødvendig, mener Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad.

Det var Fædrelandsvennen som omtalte saken først – etter at tidligere toppdommer Svein-Erik Edvartsen hadde omtalt saken på sin dommerblogg, referee.no.

Det handler ikke om tirsdagens første finale i sluttspillet, som spilles mellom Vipers og Storhamar – i Kristiansand.

Det er snakk om kampen i Boligpartner Arena lørdag.

– Bør unngås

Der har Norges Håndballforbund satt opp Tom Larsen, som bor i Hamar, og Jo Are Johannessen (bor i Elverum) som dommere. De ble nylig kåret til Norges beste dommerpar – igjen.

Duoen representerer HK Vestre Toten, men Ole Gustav Gjekstad mener det går an å stille spørsmål ved bindingene.

– Den bindingen kan man enkelt unngå. For meg handler det om å bruke hodet, sier Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad til fvn.no

Han fortsetter slik til Fædrelandsvennen:

– Det er klart at alle bindinger skaper et litt spesielt utgangspunkt. Jeg synes det er rart at man kan gjøre det, sier Gjekstad, som sier dette på spørsmål Vipers vil ta saken videre:

– Jeg vet ikke. Vi får se på det.

Dømmer for totenklubb

OA skrev om de to dommerne som hadde meldt seg inn i HK Vestre Toten i 2020. Den gang var de kåret til Norges beste dommerpar blant spillerne. De har fortsatt sin stabile og gode dømming siden de meldte overgang til Toten-klubben, og er av Norges ypperste dommere.

– Roger Nestaas er vel mannen som må få skylda for at vi dømmer for HK Vestre Toten. Han er en god venn. Han og Chris Baksjø tok initiativ til at vi skal prøve å skape et dommermiljø. Vi er ikke så mange, men i HK Vestre fikk vi mulighet til å samles og lage et dommermiljø, sa Jo Are Johannessen til OA-sporten i 2020.

Siden har de gode dommerne fortsatt å representere HK Vestre Toten. Selv om de hele tiden har bodd på Hamar og Elverum.

Les også

Hvorfor slik forskjellsbehandling, Vestre Toten Ap?

– Innenfor

Dommersjefen i Norges Håndballforbund, Espen Modahl, kommenterer saken om dommeroppsettet i tirsdagens første sluttspillkamp slik:

– Vi mener dommerne er skikket til å lede kampen, både ut fra kvalitet og NHFs regler om habilitet og nøytralitet. De to har dømt Storhamar-Vipers tidligere, og har klart seg veldig bra, sier Espen Modahl til fvn.no.

– Jeg har forståelse for at det kommer reaksjoner, men ut fra NHFs reglement på habilitet og nøytralitet er dette innenfor regelverket. Vi snakker om et par som har dømt på toppnivå i over 20 år, som har habilitet og nøytralitet på plass.

Tom Larsen kommenterer saken slik:

– Vi har drevet med dette i 28 år, og dømte en seriekamp mellom dem senest i fjor. Med den erfaringen vi sitter med er ikke dette problematisk for oss. Samtidig skjønner jeg problemstillingen, men skal man ta hensyn til slike sammenhenger er det bare noen få lag man kan dømme, sier Tom Larsen.

Forbundet avgjør

Han svarer slik på spørsmålet om han tror dette kan åpne opp for spørsmål rundt habilitet og nøytralitet:

– Vi ser selvfølgelig muligheten for det. Samtidig ser vi også at det er trønderske dommere som dømmer i Trondheim, bergensere i Bergen og kristiansandere i Kristiansand.

Storhamar-trener Kenneth Gabrielsen kommentere saken slik til fvn.no:

– Jeg husker at Tor Brede Launes – med sin tilknytning til Vipers – dømte flere kamper i Kristiansand da jeg var trener der. Jeg synes håndballforbundet skal sette opp de beste dommerne i finalekamper. Også regner jeg med at forbundet foretar de rette vurderingene, sier Kenneth Gabrielsen til fvn.no.

Chris Schjerven Bakksjø var satt opp som delegat i lørdagens kamp. Han er erstattet etter at Svein-Erik Edvartsen tok opp i sin blogg at firmaet Bakksjø er daglig leder i er sponsor i Storhamar.

Der legger Modahl & co. i håndballforbundet seg flate.

Kampene i sluttspillet kan du se i Direktesport.