(Oppland Arbeiderblad)

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) inviterte med under tolv timers varsel inn til pressekonferanse i Moelv mandag morgen.

Temaet var Sykehuset Innlandet, og «alle» skjønte at de hadde fattet sin endelige avgjørelse om et nytt, stort og samlende sykehus i Innlandet.

– Vi har kommet hit med beslutningen om at regjeringen har bestemt seg for å gå videre med planene for Mjøssykehuset på Moelv. Denne saken har gått i regionen i årevis, og nå går vi videre, sa statsminister Jonas Gahr Støre fra et podie badet i innlandssol.

– Det nye Mjøssykehuset innebærer også gode og viktige tjenester på Lillehammer, Elverum og Tynset. Vi mener denne løsningen vil sikre gode sykehustjenester for befolkningen i Innlandet. Det er viktig for pasientene og det er viktig for fagfolkene, sa statsministeren videre.

Dette er regjeringens Mjøssykehus:

  • Et nytt sykehus lokalisert i Moelv i Innlandet. Sykehuset vil ha spesialiserte funksjoner innen somatikk, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
  • Dette vil legge til rette for større fagmiljøer med bedre muligheter for spesialisering, samling av kompetanse og større tverrfaglighet.
  • Psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling samlokaliseres med somatikken. Det vil gi pasientene et bedre og mer sømløst tilbud.
  • I tillegg blir det et allsidig lokalsykehus på Lillehammer, videreutvikling av sykehuset på Tynset og et sykehus i Elverum med mer aktivitet enn det som følger av styrevedtak i Helse Sør-Øst.
  • På sykehuset i Elverum blir det mer døgn- og dagkirurgi innen ortopedi, planlagt kirurgi, et bevegelsessenter med et styrket rehabiliteringstilbud og indremedisinske akuttfunksjoner.
  • Regjeringen ønsker også at det legges til rette for et fødetilbud med barselavdeling ved Elverum sykehus, og ber Helse Sør-Øst utrede dette.
  • Kunnskapsdepartementet vil bli bedt om å sette i gang et arbeid med mål om å etablere egen fysioterapiutdanning i Elverum.




– Siden jeg kom på Stortinget

Det er ingen tvil om at en endelig avklaring om hvordan sykehusstrukturen i Innlandet skal bli, har vært etterlengtet. I intervju med GD før pressekonferansen begynte, sa Vedum at han var lettet over en beslutning.

Fra podiet fulgte han opp.

– Nå er vedtaket fattet. Det har vært en lang prosess. Det har vært diskusjon siden jeg kom på Stortinget i 2005. Det har vært ulike diskusjoner. Sterke ord og følelser. Vi mener dette er det beste helsetilbudet i Innlandet: Mjøssykehuset, et allsidig lokalsykehus på Lillehammer og et forsterket Elverum sykehus, fra det som ble vedtatt i Helse Sør-Øst, sa finansministeren.

Han understreket flere ganger at det er tilbudet til pasientene som går først.

Fødetilbud på Elverum

Vedum bekreftet OAs opplysninger fra mandag morgen, om at Elverum sykehus skal bli et tungt sykehus innenfor ortopedi, rehabilitiering og bevegelse. Og at det skal være et fødetilbud der.

– Regjeringen har bestemt at sykehuset i Elverum skal ha mer døgn- og dagkirurgi innen ortopedi, planlagt kirurgi, et styrket rehabiliteringstilbud og indremedisinske akuttfunksjoner. Regjeringen ønsker også at det legges til rette for et fødetilbud med barselavdeling ved Elverum sykehus, og ber Helse Sør-Øst utrede dette, sier finansminister Slagsvold Vedum.

Det ligger inne i planen at Sykehuset Innlandet og Høgskolen i Innlandet skal samarbeide om et nytt utdanningstilbud innen fysioterapi i Elverum.

Sykehuset i Elverum blir også tilført et tilbud innen akutt indremedisin som heller ikke tidligere lå idet opprinnelige vedtaket fra Helse sør-øst om framtidig sykehusstruktur fra i vinter, slik OA erfarte mandag morgen.

– Store og gode fagmiljø

Helseminister Ingvild Kjerkol har innkalt Helse Sør-Øst til et foretaksmøte tirsdag 13. juni som skal være den formelle biten av det de presenterte fra båthavna i Moelv mandag.

– Jeg er glad for å stå her i dag. Jeg vil takke for engasjementet og alle råd vi har fått på den lange veien. Det er på tide å sette punktum etter tjue år med debatt om sykehusstrukturen. Det fortjener pasientene våre, sa Kjerkol.

– Det markerer et stort steg videre i foretaksmøtet neste tirsdag, sa Kjerkol.

Deretter trakk hun blant annet fram arbeidet med psykiatri som en av de store fordelene med å samles i et Mjøssykehus.

– For fagområder som kreft, nevrologi, barnesykdommer, spesialisert kirurgi og spesialisert indremedisin blir dette et skikkelig løft. Vi sikrer også at pasienter i psykisk helsevern blir behandlet ved et sykehus som også behandler somatiske lidelser. Disse pasientene har ofte kortere levetid enn befolkningen ellers, og vil ha stor fordel av at behandling av psykisk og somatisk sykdom er samlokalisert, sier helse- og omsorgsministeren.

– En stor dag!

Flere aktører og sentrale personer for Innlandet og Vestoppland har ment noe om avgjørelsen som de tre regjeringsmedlemmene kom med mandag morgen. Blant dem NHO-sjef i Innlandet Jon Kristiansen, som mener det er et gjennomslag for et samlet Innlandet.

– Det er en stor dag for Innlandet. Nå kan vi endelig bygge morgendagens helsetjenester for befolkningen i hele regionen. Bedriftene står klare til å bidra. Både når det gjelder de fysiske byggene, men også helheten i morgendagens helsetjenester med pre- og posthospitalet tjenester. Igangsettingen av Mjøssykehuset har stor betydning for bygg og anleggs bransjen i Innlandet som nå står i en ordretørke. Disse oppdragene vi står ovenfor er viktige for å ta vare på kompetansen i arbeidslivet, sier Kristiansen i en pressemelding.

Torvild Sveen (Sp) var blant flere ordførere fra Vestoppland som var på plass ved båthavna i Moelv. I en uttalelse på Facebook, skriver Gjøvik-ordføreren at han er glad for at regjeringen har lyttet på flertallet og sikret pasienttilbudet for framtida.

– Dette blir også et faglig stort løft for ansatte. Det var helt avgjørende for realiseringen av Mjøssykehuset at vi på Gjøvik inntok en positiv holdning til Mjøssykehuset. Fram til et Mjøssykehus står ferdig, har vi i Gjøvik store oppgaver og muligheter foran oss. For det første skal vi utvikle Gjøvik til den kommunen som leverer de fleste utdanningsløpene til yrkesgruppene som skal arbeide ved sykehuset. Dette fordrer at vi sammen med NTNU, Fagskolen i Innlandet og også Universitetet i Oslo legger en god plan for utvikling av studiene. For det andre skal vi nå legge til rette for boliger og infrastruktur for framtidens ansatte. Det betyr forsterket innsats for tilrettelegging av nye boligområder samt planlegging og realisering av en ny riksveg 4.

– Regjeringens beslutning om sykehus i Moelv er av de historisk viktige for Innlandssamfunnet. Dette vil bidra til å trekke viktig kompetanse til Innlandet langt utenfor sykehusets vegger. Aller viktigst: Dette vil gi oss alle bedre helsetjeneste når vi trenger det, sier statsforvalter Knut Storberget i en uttalelse.

Se sendingen i opptak:

VIDEO: NTB