(Oppland Arbeiderblad)

- Et av utviklingsmålene mine er å produsere flere målpoeng og styre spillet mer offensivt. Nå har jeg to målpoeng på tre kamper. Det er i hvertfall framgang, sa han etter 1-2-tapet på Fosshaugane.

Fantastisk mål

Håkon Butli Hammer har vært bunnsolid i ankerrollen på midtbanen til Raufoss denne våren. Slik var det også mot Sogndal. Selv om han ikke var fornøyd med egen innsats på Sogndals ledermål i første omgang. Defensivt gjør han en meget sterk jobb, og når Raufoss kommer høyt nok i banen har han også vist stor framgang offensivt. Som mot KFUM Oslo og mot Start.

Lørdag kom også scoringen. Hans andre for Raufoss i sin 51. kamp for klubben. Det første kom mot KFUM i 5-1-seieren på hjemmebane for halvannet år siden.

- Jeg traff godt på den, sa den jordnære og sympatiske gutten fra Stadsbygd i Nord-Trøndelag.

Håkon Butli Hammer vartet opp med en fantastisk scoring mot Sogndal lørdag ettermiddag. Se prosjektilet han fyrte av her!

Egen draktstil

Butli Hammer har en råsterk fysikk, men har ikke hatt for vane å fyre av distanseraketter som har truffet som i Sogndal to minutter ut i andre omgang. Han har også en majestetisk væremåte ute på midtbanen. I tillegg er han en av få fotballspillere i toppfotballen som kler seg som i "gamledager" når han spiller fotball. Mens de aller fleste lar nedre del av drakta henge på utsiden av shortsen stapper Butli Hammer den ned i shortsen slik vi ser på gamle tv-bilder.

- He-he. Jeg så for meg den gamle stilen og hadde lyst til å prøvde den ut. Det var i 2019 jeg gjorde det for første gang. Da syntes jeg det var behagelig. Derfor fortsatte jeg med det. Det er ikke verre enn det, sier han og smiler på spørsmål om han går foran i en stilendring i fotballen.

Han innrømmer at han får noen meldinger på den nygamle trenden han står for på banen.

- Det er bare artig. Jeg synes det er helt greit å skille seg litt ut på det området, sa han med et bredt glis.

Det gliset hadde han også etter sin fantastiske scoring tidlig i andre omgang. Fra drøyt 20 meter klinket han til lærkula. Sogndals keeper rakk nesten ikke å reagere før lærkula suste forbi han i krysset.

- Det er synd det ikke ga oss poeng, sukket han.

Slet tungt

Den første halvtimen var svak av Raufoss. Spillerne virket defensive i hodet, tapte en rekke dueller og flyttet beina for sakte og for lite kollektivt til at de klarte å hindre Sogndal i å ta et klart overtak. Gang på gang kom Raufoss-spillerne på etterskudd og Sogndal i overtall på kantene. De fikk noen gode muligheter, men etter en halv time kom Raufoss mer med i kampen og spillet jevnet seg litt ut. Men etter tre-fire tapte dueller på få sekunder lå 1-0 i burdet bak Ole Kristian Lauvli.

Det startet med et langt utspill som Sogndal vant lett. Headingen endte i en ny duell. Fremdeles på Sogndals banehalvdel som også ble tapt. I tillegg var den defensive organiseringen ute av stilling og hjemmelaget fikk spasere gjennom og score.

- Der burde jeg også grepet inn på en bedre måte og lest den tidligere, sa Butli Hammer selvkritisk.

Hevet seg

I andre omgang var det et langt mer offensivt preget Raufoss-lag som kom på banen.

- Av og til så starter vi litt "slow". Det er egentlig ikke bra, men det betyr ofte også at vi får større trøkk den siste timen. Fra en halv time og utover kampen føler jeg at vi fører kampen, men vi har kanskje ikke den tålmodigheten som må til for å skape de helt store sjansene i etablert spill i dag. Det er selvsagt også veldig surt at de får 2-1 så sent i kampen. Ikke minst på måten det skjer på. Detr er vi også litt uheldige, sa Butli Hammer.

Etter en meget sterk start har Raufoss kun tatt to poeng på de siste to kampene. Fire av de seks første seriekampene har vært spilt på bortebane. Tross tapet i Sogndal betrakter trønderen starten på sesongen helt grei.

- Det er en helt ok start. Jeg vet også at vi kan bedre enn det vi har fått vist så langt, og jeg har stor tro på at dette kommer til å bli en bra sesong, sa han.

Forlenget kontrakten

Trønderen trives så godt i Raufoss at han i vinter forlenget kontrakten sin med klubben.

- Jeg forlenget med ett år til ut 2024-sesongen. Det gjorde jeg fordi jeg har veldig tro på det prosjektet vi nå er i ferd med å utvikle. Jeg trives både i bygda, eller det er vel by nå, og jeg trives veldig godt i den gruppa vi har. Raufoss er en kjempefin plass å være og jeg er kjempegodt fornøyd med det som skjer i laget og i klubben, sa den eneste av de 22 spillerne i lørdagens kamp som spiller med spillertrøya stappet ned i shortsen.

Slik var kampen

Etter det mange vil regne som en mer enn godkjent start på sesongen for Raufoss var det igjen duket for en tøff bortekamp da de gule og svarte gjestet Fosshaugane Campus og Sogndal lørdag ettermiddag.

Motstanderen er blant opprykkskandidatene i årets OBOS-liga og har vist seg å være en tøff nøtt å knekke for Raufoss de siste årene. På de syv siste møtene i OBOS-ligaen har Raufoss kun gått seirende av banen én gang. En av kampene har endt uavgjort og fem har endt med tap.

Med to endringer fra onsdagens hjemmekamp gikk Raufosstrener Jørgen Wålemark tilbake til de elleve han har stolt mest på denne sesongen.

Kontringsmål

Det ble en jevn start i varmen på Fosshaugane Campus. Raufosslaget sto godt i mot det som kom av forsøk fra hjemmelaget i begynnelsen av oppgjøret. Både Gard Simenstad og Nicolai Fremstad står i veien for avslutningene fra henholdsvis Isaac Twum og Valdimar Ingimundarson i løpet av de første ti minuttene.

Etter tolv minutter kommer dagens første Raufoss-sjanse ved Sivert Westerlund som får fyrt i veien et skudd etter godt forarbeid av Andreas Østerud. Avslutningen gikk via et Sogndal-bein og til hjørnespark for bortelaget.

Da kvarteret er spilt er det en gammel kjenning som tester Raufoss' sisteskanse. Kristoffer Nessø klemmer til fra skrått hold mot Ole Kristian Lauvli. Raufosskapteinen har god kontroll på avslutningen fra den tidligere Raufoss-spilleren.

Utover i omgangen presses Raufoss tidvis inn i egen sekstenmeteren av et godt Sogndal. Stoppertrioen til Raufoss gjør en god ryddejobb og hindrer hjemmelaget i å komme til de helt store sjansene.

Etter 34 minutter skulle det likevel komme en scoring for laget fra saftbygda. Etter en dødball der flere av Raufoss-forsvarerne ble sendt opp, kunne Sogndal kontre mot et uorganisert bortelag. Jonatan Jonsson fant Sondre Ørjasæter med en flott pasning ute til høyre. Ørjasæter parkerte det som var av motstandere og banket inn 1-0 til hjemmelaget.

Raufoss løftet seg noe etter scoringen, men fikk ikke satt utligningen før pausesignalet ble blåst av dommeren.

Hammer-prosjektil

Med en god avslutning på førsteomgangen gikk Raufosslaget ut etter pause med null respekt for motstanderen. De fikk også betalt i form av et prosjektil signert Håkon Butli Hammer.

1-1 kom etter at Sogndal klønet det til på egen halvdel og ballen endte hos Hammer på 30 meter. Han lot seg ikke be to ganger og tok med seg ballen innover før han klinket kula i nærmeste kryss. Renze Jagger Fij i Sogndal-buret kunne bare høre susen av kanonkula fra midtbanespilleren.

Utover omgangen var det tydelig at begge lag ville ta med seg tre poeng fra Fosshaugane denne lørdagen. Likevel var det to lag som slet med å skape de virkelig store sjansene.

Jørgen Wålemark valgte etter hvert å ta grep ved å bytte ut begge spissene til fordel for Filip Brattbakk og Magnus Fagernes. Andreas Helmersen ble tatt av etter å ha tråkket over stygt i en duell med Sogndals Isaac Twum. Dårlig nytt for de gule og svarte.

Hjemmelaget gjorde et trippelbytte etter 74 minutter. Inn kom blant andre tidligere Start- og Brannspiller Kasper Skaanes.

Snaue ti minutter senere satt scoringen for Sogndal. 2-1 kom etter at Sondre Ørjasæter dro seg lett forbi Arnar Thor Gudjonsson før han fant nevnte Skaanes inne i boksen. Bergenserens avslutning gikk via en uheldig Nicolai Fremstad og inn i målet bak en sjanseløs Ole Kristian Lauvli.

Raufoss gikk på sesongens andre tap lørdag ettermiddag. Her ser du høydepunktene fra kampen på Fosshaugane Campus.

Raufoss prøvde desperat å finne utlikningsmålet til ingen nytte. Kampen endte med 2-1 seier til Sogndal.

Kampfakta:

Sogndal – Raufoss 2-1 (1-0)

Målscorere: Sondre Ørjasæter (34'), Kasper Skaanes (82') Sogndal – Håkon Butli Hammer (47'), Raufoss

Gule kort: Isaac Twum (10'), Kasper Skaanes (82'), Sogndal – Håkon Butli Hammer (70'), Raufoss

Dommer: Magnus Nicolai Koløy (Bjørndal IF)

Raufoss' lag: Ole Kristian Lauvli – Arnar Thor Gudjonsson, Jamal Deen Haruna, Nicolai Fremstad – Gard Simenstad, Erik Ansok Frøysa (Simen Hagbø fra 83'), Håkon Butli Hammer, Loris Mettler, Sivert Westerlund (Adrian Teigen fra 83') – Andreas Østerud (Filip Brattbak fra 71'), Andreas Helmersen (Magnus Fagernes fra 78')

Sogndals lag: Renze Jagger Fij – Andreas Hoven (Martin Sjølstad fra 32'), Andreas van der Spa, Daniel Arrocha, Per-Egil Flo – Valdimar Ingimundarson, Isaac Twum, Kristoffer Nessø (Kasper Skaanes fra 74'), Jonatan Jonsson (Erik Flataker fra 74') – Alejandro Diaz (Emanuel Grønner fra 74'), Sondre Ørjasæter (Kristoffer Steinset fra 90')