(Oppland Arbeiderblad)

Ved forrige lokalvalg fikk Arbeiderpartiet og Senterpartiet henholdsvis 37 og 30 prosent av stemmene på Østre Toten. Det må altså skje et regelrett politisk jordskjelv før neste periodes ordfører blir noen andre enn Bror Helgestad (Sp) eller Aps Guri Bråthen.

Bråthen har de siste årene vært sykepleier og opposisjonsleder etter at Ap i 2019 måtte gi fra seg ordførerkjedet til Helgestad og koalisjonen med Sp, Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Dette har vært Helgestads første periode som ordfører, og den har mildt sagt vært krevende. Først med en verdensomspennende pandemi, dernest med det første virkelig lammende dataangrepet mot en norsk kommune. Dertil kommer selvsagt det mer forutsigbare utfordringsbildet som kommunene står i, med ikke minst den bratte økningen i antall eldre som kommunene har ansvar for.

For Østre Toten venter store løft de nærmeste åra, blant annet med vedtatt ny ungdomsskole til en halv milliard kroner. Sist uke gikk rektor Kjell Erik Vingebakken ved Hoffsvangen skole ut med et varsko på vegne av grunnskolen, og anslo at 30–40 stillinger er kuttet i sektoren de siste åra. I fjor sa Utdanningsforbundet i Østre Toten at skolene enten må få nok penger til å sikre «forsvarlighet med den skolestrukturen vi har, eller så må skolestrukturen tilpasses ressursene».

Hvordan stiller ordførerkandidatene seg til disse utfordringene? Hva skiller deres svar på hvordan kommunen bør møte og finansiere dem? Og hvordan skal Østre Toten dyrke sine beste sider, for å trekke til seg flere innbyggere og mer næringsliv?

Dette er noen av spørsmålene som stilles av debattledere Erik H. Sønstelie og Stina Håkensbakken fra OA-podden. Duellen finner sted i et åpent arrangement på Østre Toten folkebibliotek onsdag kveld, og streames direkte på oa.no klokka 19.00.