– Det er ikke trygt å rydde bort raset i dag.

Det uttalte byggeleder Roy Strandbakken i en pressemelding fra Innlandet fylkeskommune søndag kveld.

En inspeksjon i fjellsida over veien mellom Østre Toten og Minnesund i Eidsvoll kommune skal vise at det er flere steiner som kan rase ut. Det vil med andre ord ta noen dager før fylkesvei 33 kan åpne igjen på nordsiden av Falkentunnelen.

Raste natt til søndag

Det var natt til søndag det gikk et ras nord for Falkentunnellen på fylkesvei 33 i Østre Toten, da ei stor steinblokk falt ned i veibanen.

– Rasstedet må inspiseres nærmere for å finne ut om det er mer som kan løsne i fjellsida, skrev kommunikasjonsrådgiver Kari Sofie Hermanrud i Innlandet fylkeskommune i en pressemelding i helga.

Fylkeskommunens driftsentreprenør har utstyr til å rydde veien så fort det er klart at det ikke er fare for flere ras. Men nå viser det seg at man må smøre seg med tålmodighet.

– Før vi har vært oppe i fjellsida og sett om det er mer som kan rase, er det vanskelig å si når veien kan åpnes igjen. Det vil gå minst en dag, før vi i beste fall kan rydde bort steinene og åpne veien. Hvis det viser seg at det er flere steiner eller masser som kan rase, vil veien bli stengt lenger, uttalte byggeleder Roy Strandbakken i Innlandet fylkeskommune.

– Tar noen dager

Dessverre viser det seg at fylkeskommunen må gå for siste løsning.

Punktet som den store steinen raste fra, ligger ifølge Strandbakken under et sikringsnett som skal fange opp mindre steinsprang. Rasstedet ble inspisert av en fagperson på fjellsikring søndag ettermiddag.

– Inspeksjonen viste at det fare for at mer stein kan rase ned. Det var derfor ikke trygt å sette i gang med å rydde bort stein og masser i veien søndag ettermiddag, sier byggeleder Strandbakken i en pressemelding.

Han forteller at arbeidet for å sjekke fjellsida og renske den for løse steiner og masser begynner mandag, og at dette trolig vil pågå et par dager.

Stengt til onsdag - og kanskje lenger

Strandbakken påpeker imidlertid at omfanget fortsatt er ukjent.

– Det er vanskelig å anslå omfanget av stein og masser som må tas ned, før arbeidet har kommet i gang. Det kan ta lenger tid enn to dager, men det vet vi ikke før de løse steinene vi har sett på nå, er tatt ned, sier Strandbakken.

Ifølge Vegtrafikksentralen øst skal ny vurdering for åpning skal tas onsdag 17. april klokka 08.00.

Vegtrafikksentralen anbefaler E6 eller riksvei 4 som alternativ omkjøring - med andre ord kan det bli langt å kjøre for en del trafikanter disse dagene.

I verste fall, om du bor på Skreia i Østre Toten og skal til Feiring, må du belage deg på 1 time og 40 minutter i bil, i stedet for den vanlige halvtimen.