(Oppland Arbeiderblad)

Det er i etterkant av kampen mellom Ranheim og Raufoss i Obosligaen at det sjekkes om mulig kampfiksing. Det var TV 2 som først omtalte saken, og tipset som har kommet inn.

– Dette er et menneskelig tips som har kommet inn i vår kampfiksingskanal, sier Eirik Haugen Tysse i Lotteritilsynet til Oppland Arbeiderblad.

– Vi mottar jevnt og trutt alarmer på oddsbevegelser på norske idrettsarrangementer. Hva som er normalt og hva som er unormalt sjekkes ut i hvert tilfelle. Hvis det er unormale bevegelser, blir det viktig å finne ut hvorfor. Dette er ren rutine, men dette er da et tips som har kommet inn, sier Haugen Tysse.

Kampen hvor de unormale spillene er regisrert, var fredag kveld. Raufoss vant 3-1 borte mot Ranheim.

Oddsbevegelser

Kampen etterforskes nå på bakgrunn av et tips som mistenker kampfiksing. Norges Fotballforbund bekreftet tidligere overfor TV2 at de har vært i dialog med Lotteritilsynet og Norsk Tipping angående den konkrete kampen.

Dette skal være i henhold til ordinære rutiner dersom det kommer meldinger og tips om denne typen saker.

– Vi har fått beskjed om at det er noen oddsbevegelser de ønsker å se litt nærmere på. Det er de fagmyndighetene vi forholder oss til, og så får vi se hva de kommer tilbake til der. Utover det har ikke vi i NFF noen opplysninger som indikerer at det har skjedd noen uregelmessigheter i den kampen, sier jurist Emil Waters i NFF til TV 2 tirsdag.

Ranheim-trener Kåre Ingebrigtsen sier til Nidaros at saken var ukjent for han inntil saken nådde mediene.

Det var også daglig leder i Raufoss Fotball, Fredrik Greve Monsen.

- Jeg fikk høre om det for første gang da TV2 ringte meg for kort tid siden. Etter det har jeg vært i et møte, og har derfor ikke fått satt meg inn i saken. Jeg må nesten få mer tid til å sette meg inn i saken, men håper jo ikke det er tilfelle, sier Greve Monsen, som var med i Trondheim og jublet for tre poeng mot Ranheim. En motstander Raufoss ikke hadde slått på bortebane siden 2009.

Raufoss-seieren førte Raufoss bare poenget bak Ranheim på tabellen. De to lagene ligger henholdsvis ett og to poeng bak kvalifiseringsplass for eliteserien.

Les også

Spillerbørsen: «– Har Raufoss funnet gull?»

Rykter

Kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping understreker overfor OA at dropp i odds kan skje uten at det er noe feil i en kamp.

– Det er flere parametere vi bruker når vi setter oss. Som for eksempel hvem som er favoritter, hvilke odds konkurrerende spillselskaper har og så videre. Under kampen kan oddsen endres ut fra hvordan kampen utvikler seg, hvor mye spill det er på kampene og slike ting , sier Jødahl på generelt grunnlag.

Om denne saken sier han:

– Vi har fått henvendelse fra Lotteritilsynet om å bidra med informasjon om hvordan innsatsen og oddsutviklingen har vært. Det sender vi til tilsynet. Så henter de inn eventuell annen informasjon, og ser deretter om det er grunn til å gå videre med sakene.

På spørsmål om det er mange slike saker som dukker opp i Norsk Tipping, svarer Jødahl:

– Det kommer noen få tips, men det er svært sjelden det ender opp i annet enn at det er naturlige forhold til oddsen. Vi ser svært sjelden at det er grunnlag for å gå videre med tipsene, men det er opp til Lotteritilsynet å avgjøre. Vi gir kun den informasjonen de etterspør og dømmer ingen, sier Jødahl.

Se høydepunktene fra kampen: