(Oppland Arbeiderblad)

Torsdag ettermiddag sendte Horisont IKS ut en SMS til husstander i Gjøvik, Toten og Land om at det kan forventes trøbbel med søppelhentingen etter nedbøren som har kommet de to siste dagene, og den snøen som er meldt fredag.

– De to siste dagene har det kommet mye snø i vårt distrikt, og det vil fortsette å snø inn mot helgen. Alle våre ruter går torsdag, men vi kan nok forvente at noen adresser ikke blir kjørt på grunn av værutfordringene, heter det fra renovasjonsselskapet.

Renovasjonssjef Ingar Sønsteby sier til OA at meldingene sendes til husstandene som en påminnelse om å rydde rundt avfallsdunkene, og for å forklare hvorfor avfallet kanskje ikke blir hentet.

– Vi tenker at det er bedre å informere en gang for mye enn for lite, sier han.

Flinke folk

Snøen som har kommet de siste dagene har i tillegg til å dekke veier og gårdsplasser også pakket seg rundt og oppå de mange tusen avfallsdunkene rundt om i vårt distrikt.

– De aller fleste er flinke til å måke rundt og fjerne snø oppå dunkene, og vi har selvsagt forståelse for at folk kan være bortreist eller ikke ha anledning til å måke, sier Sønsteby.

Han forklarer at renovatøren må ta hensyn til egen helse og sikkerhet, og kan la være å hente dersom veien er for dårlig brøytet eller det er for mye snø rundt avfallsdunkene.

Det er dermed slik at ikke alle får hentet avfallet sitt på oppsatt tidspunkt, men da er det ifølge Sønsteby bare å si ifra, så blir det hentet ved første anledning.

– Alle avvik som blir registrert enten av våre operatører eller ved at folk ringer sentralbordet blir fulgt opp så snart det lar seg gjøre. Vi har anskaffet en liten bil med firehjulstrekk som blant annet har som oppgave å kjøre rundt og rydde opp i enkeltavvik, sier han.

Flere forsinkelser

Torsdag kveld er det ifølge renovasjonssjefen et par ruter i Gjøvik der hentingen er forsinket.

– Det er delvis på grunn av værforholdene, og delvis på grunn av tekniske problemer. Men det er mannskap ute nå i kveld, og det ser ut til at de forsinkede rutene blir kjørt inn i løpet av torsdag kveld, sier han.

Utstyr som svikter og utfordrende kjøreforhold har også gjort at et par hele ruter har blitt utsatt til lørdag, men her skal kundene ha fått beskjed.

– Vi er koblet på kommunenes system for å varsle innbyggere via sms, slik at de som er berørt blir informert. De kundene som ikke har registrert mobilnummer har ofte tømmekalender på papir, og kan ringe til oss for informasjon dersom de ser at tømming uteblir, forklarer Sønsteby.

Tømmekalender finnes i dag som del av en app på mobiltelefonen, men renovasjonssjefen forklarer at man også kan finne tømmekalender på Horisonts nettsider til å skrive ut på papir selv, eller man kan få tilsendt hvis man ringer sentralbordet.

– Gjør det vi kan

Horisont betjener tusenvis av husstander i begge Land- og Toten-kommunene i tillegg til Gjøvik. Flere husstander ligger i utkantstrøk og i bratte bakker. OA har flere ganger tidligere omtalt de tøffe forholdene renovasjonsbilene må operere under.

Horisont forsikrer at de i snøværet gjør alt de kan for å gjøre jobben sin.

For omtrent to år siden skrev OA om et omfattende arbeid i Horisont for å sikre bedre leveranse av sine tjenester. Det ble blant annet gjort store endringer i rutene, det ble kjøprt nye biler og man planla annerledes for vinterdriften.

– Vi tar i bruk tre nye mindre biler som skal gå krevende ruter om vinteren og bli kjørt av våre beste sjåfører. To biler er mottatt, mens den tredje skal leveres i desember. Dette er biler som vil komplementere vår totale bilpark. Dette vil gi oss en bedre fleksibilitet, sa daværende administrerende direktør Stein Giæver til Oppland Arbeiderblad november 2020.

Så ingenting – kjørte på digitale kart

Onsdag ettermiddag og kveld var det kaos på veier flere stedet i Vestoppland som følge av snøen. Politiet i Innlandet advarte på Twitter om en rekke trafikkuhell og kjøretøy som sto i grøftene rundt omkring. Også torsdag har det kommet mange meldinger.

– Oppfordrer alle til å kjøre etter forholdene, skrev politiet.

Venter rundt 20 cm

Meteorologisk institutt har hatt det travelt med sine farevarsler de siste dagene. Det er stor fare for mye nedbør flere steder i landet, og det er i tillegg stor fare for snøskred i fjellet.

Også for Vestoppland er det nå gult farevarsel for nedbør. Det er ifølge Meteorologisk institutt ventet mellom 15 og 25 centimeter snø.

– Beskytt sårbare installasjoner og gjenstander som ikke tåler den ventede snømengden. Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, skriver de i sine kanaler torsdag ettermiddag.

De varsler at den største faren for trøbbel i snøværet er torsdag kveld, mens det skal avta fredag kveld.