Det sier Linnea Bergheim Larsstuen (17) og Lone Johansen Aarsby (16) ved Lena-Valle videregående skole.

Der har elevrådet inngått en ny avtale for tre år med bistandsorganisasjonen Forut. Bergheim Larsstuen og Johansen Aarsby er medlemmer av elevrådets Forut-komité, som nå organiserer årets innsamlingsaksjon i samarbeid med Forut.

– Vi skal samle inn penger til et ressurs- og omsorgssenter på hjul, som skal drives av den indiske barnerettighetsorganisasjonen The Concerned of Working Children (CWC) i samarbeid med Forut. Alle klassene ved skolen bidrar når vi skal samle inn penger til dette prosjektet, forteller de.

Ønsker seg småjobber

Det er flere ulike måter elevene kan bidra med til innsamlingen. Noen klasser har valgt å satse på vaffelsalg og andre typer salg som fellesprosjekter i klassen. Elevene kan også velge å påta seg arbeidsoppdrag for privatpersoner eller bedrifter.

– Selve aksjonsdagen er 28. april. De som har jobber å tilby oss kan henvende seg til skolen. Det kan være alt fra utearbeid, eller annet det kan passe å sette noen til å gjøre i tre-fire timer. Lønna følger tariff for alder på den som jobber, og hele arbeidsinntekten går til innsamlingsaksjonen, forteller Bergheim Larsstuen og Johansen Aarsby.

Barns rettigheter

Om prosjektet de samler inn penger til, sier de følgende:

– Det handler om å finansiere anskaffelse av en bil som skal inneholde medisiner, mat, skolebøker og andre viktige ressurser som trengs blant barn og unge i et område med stor fattingdom, dpårlig helsehjelp og mange unge som dropper ut av skolen. Bilen skal bemannes av lærere, leger og annet personell som skal hjelpe med å avdekke vold mot og misbruk av barn, og gi informasjon om barns rettigheter.

Nye tre år

Elevrådet ved Lena-Valle videregående skole har samarbeidet med Forut de tre siste årene. I fjor høst ble det inngått avtale for tre nye år.

– I de tre første årene har mange fattige kvinner på Sri Lanka fått et bedre liv gjennom elevenes støtte til grønne gründerprosjekter som gjør at kvinnene tjener til familiens livsopphold. Nå flytter skolens solidaritetsprosjekt seg til India. Sammen med vår partnerorganisasjon CWC skal skolen drive et mobilt ressurs- og omsorgssenter som skal reise rundt på landsbygda for å nå enda flere sårbare barn og familier, forteller Ane Tosterud Holte, som er ansvarlig for samarbeid med videregående skoler i Forut.

Les også

Før brannen lagde Thor en rekke produkter – nå har han dette igjen