Ifølge Velferdstinget i Oslo og Akershus* løser ikke statsbudsjettet for 2013 problemet med studentboligmangel i hovedstaden og i de største byene her i landet.
Ifølge VelferdstingeI Oslo risikerer man nå byggestopp i studentboligbyggingen.
- Les også: Hybler som brannbomber
I dag bygges studentboliger ved at staten tilbyr studentsamskipnadene lån gjennom Husbanken med 700.000 kroner per studenthybel.
– Når regjeringen ikke øker kostnadsrammen, blir det svært vanskelig, nesten umulig, å bygge nye studentboliger i Oslo på grunn av statlige byggekrav, generelt høye byggekostnader og dyre tomter, sier Birgit Skarstein, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus.
- Les også: Bor i råtten hybel
Allerede i dag er det den enkelte student som gjennom husleie tar størstedelen av regningen for å bygge en studentboliger.
Staten bidrar kun med cirka 30 prosent i tilskudd. Bygger man studenthybler som koster mer enn 700.000 kroner per studenthybel, faller tilskuddet bort.
Dermed blir boligene blir enda dyrere.
– Å øke tilskuddet og lånerammen for studentboligbygging er veldig god samfunnsøkonomi og bidrar til å sikre alle lik rett til utdanning i Norge. Det er synd ikke regjeringen ser dette, sier Skarstein.
- Les også: Rift om små leiligheter
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen viser til at det de fire siste årene er gitt statsstøtte til bygging av henholdsvis 1.592, 983, 1.054 og 1.039 studentboliger.
– Regjeringen foreslår å bevilge omlag 250 millioner kroner til studentboliger i 2013, det vil gi omlag 1.000 nye studentboliger. Behovet for studentboliger er stort flere steder i landet og utviklingen med oppføring av nye boliger følges tett, sier Halvorsen.
Hun varsler at deprtemetet vil vurdere regelverket for tilskuddsordningen; inkludert nivået på kostnadsrammen og tilskuddet til studentboliger. (ANB)
* Velferdstinget i Oslo og Akershus er Oslo- og Akershusstudentenes interesseorganisasjon og øverste organ i velferdsspørsmål. Velferdstinget består av 37 studentrepresentanter fra utdanningsinstitusjonene i Oslo og Akershus og representerer mer enn 60.000 SiO-studenter.
Les mer om: artikkelemnene