(Siste)

Jula nærmer seg, og med den kommer fettet i dass som tetter rørene i norske hjem.

Det sier kommuneingeniør og visepresident i Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon, NITO, Kjetil E. Lein.

– Det er lett å le av pratet om hva som skal i do og hva som ikke skal dit, men det er faktisk ramme alvor. Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet. Så enkelt er det. Alt annet skal håndteres som avfall, påpeker Lein som er kommuneingeniør i Kongsvinger.

Fett, matrester, våtservietter og mye annet som kastes i toalettene gjør at vi får enda større utfordringer med avløpssystemet enn det som kommer som følge av vanlig bruk og slitasje.

Lein forteller at alt dette blir propper i avløpssystemet. I jula er dette en spesielt aktuell problemstilling, fordi vi spiser mye mer feit mat enn ellers i året.

– Ribbefettet som blir til overs skal i restavfallet. Det er lett å forstå når man ser hvordan fettet tykner når det blir avkjølt. Du har ikke lyst til at det fettet skal danne propper i avløpet ditt, sier Lein.

Saken fortsetter under bildet.

Det er imidlertid ikke bare ribbefett det blir mer av i desember.

– I julebordsesongen øker omfanget av truser, strømpebukser og slips i avløpet. Vurderingsevnen ser ut til å gå ned i takt med at alkoholinntaket går opp, uttaler Lein som tror at alle egentlig er i stand til å forstå at klær ikke skal i avløpet.

At folk er uforsiktige og sløve påfører kommunene store ekstrautgifter, og regningen havner til syvende og sist hos innbyggerne.

Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet.

Kjetil E. Lein, kommuneingeniør i Kongsvinger

Kjetil E. Lein minner om at vi alle er tjent med å følge rådene.

– Det totale vedlikeholdsetterslepet er enormt rundt om i landet, og kommunene trenger hver eneste krone til vanlig vedlikehold og investering i nye rør, renseanlegg og annet. Som ingeniør i kommunen blir jeg oppgitt over at det er så vanskelig å få folk til å fange opp det enkle budskapet om hva som skal og ikke skal i toalettet. Til tross for mye oppmerksomhet rundt dette er det fortsatt mange som bruker doen som en vanlig avfallsbøtte.

Tette rør hjemme kan også gi en umiddelbar kostnad.

– Rørleggervakta på utrykning på julaften er ikke billig. Ribbefett og annet flytende fett bør helles i en melkekartong og kastes. Man kan også la det stivne, det er lettere å kvitte seg med kaldt fett enn flytende, varmt fett, forklarer Lein.

PS! Det er for øvrig en gjeng nede i mørket som gleder seg når restemiddagen kommer seilende. Matrester i avløpssystemet gir god næring til de mange rottene som lever der. Det blir færre rotter om de har mindre å spise i kloakken. (ANB)