(Siste)

Selv lav prat og dempet latter kan oppleves som støy, så lenge det ikke er noe materiale i nærheten som absorberer og demper lydene.

Det gjør det desto viktigere å bli kvitt nettopp den støyen, som du ikke nødvendigvis umiddelbart forstår årsaken til.

Lydene fra bestikk, serviser, sko og stemmer lager utrolig mye ulyd når de er omkranset av flest harde, glatte og kalde flater, og kan gjøre middagsselskapet til en slitsom affære.

Men ofte skal det forbausende lite til før hele opplevelsen endres – et teppe, gardiner eller en duk kan gjøre store utslag.

– Det er viktig å få inn tekstiler, gjerne i form av gardiner og tepper, for å unngå ekko i rommet. Tenk bare på de gangene gardinene er tatt ned for å renses, og teppet likeså. Da er det ikke like hyggelig hjemme og du merker raskt endringen i atmosfæren i rommet, sier Ellen Lind hos Green Apple til ifi.no.

Saken fortsetter under bildet.

Annette Bolme hos INTAG forteller at vi tar inn ekkolydene om vi vil eller ei, og at det kan gjøre sitt til at stemningen blir mindre avslappet og at trivselen synker.

– Tekstiler ved og foran vinduene, og også på veggene, vil dempe mye klang, og jo tykkere stoffer, jo bedre. Velur og ull er særlig egnet til dette formålet. Tepper demper mest mot trinnklang, forteller hun.

– Lyden finner sin korteste vei. Treffer den en hard flate, slår den tilbake og lager ekko. Møter den et lydabsorberende materiale, blir den vesentlig redusert. Dette er særlig viktig å tenke på i spisestuer og på kjøkken, og klarer du å dempe de harde flatene så mye som mulig, vil du får bedre opplevelser rundt måltidene, avslutter Bolme. (ANB)