(Siste)

Vannskader etter flom er et stadig økende problem i Norge, og koster norske husstander, bedrifter og forsikringsselskap enorme summer i året.

Nå lanseres en ny beskyttelse mot oversvømmelse som kan hindre vannet fra å trenge inn. (Artikkelen fortsetter etter videoen.)

Det dreier seg om en biologisk nedbrytbar striesekk som inneholder såkalt «slush pulver» – et stoff med en enorm evne til å absorbere vann.

På få minutter gjøres pulveret om til massiv gelé, og sekken – med det passende navnet GrowBag – blir en effektiv stopper for vannmassene.

Fordelen med sekken er at den i utgangspunktet bare veier rundt en halv kilo gram og derfor raskt og enkelt kan plasseres på utsatte steder, i motsetning til tunge sandsekker, som krever både mannskap og tid å flytte.

Les også: Et basseng på taket

I ubrukt tilstand er sekken flat og tar svært liten plass, og er derfor enkel å lagre.

Når den utsettes for vann suger den til seg hele 21 liter, og «blåser» seg dermed opp til å skape en effektiv vegg mot flomvann eller vannlekkasjer.

Dermed er sekken godt egnet til bruk både i dør- og vindusåpninger, eller også til større redningsaksjoner langs flomutsatte elver.

Les også: Tikkende vannbomber

De absorberende stoffene i sekken kjenner vi igjen fra barnebleien. Men i motsetning til bleien har sekken flere funksjoner:

En full sekk kan nemlig brukes til vanning av planter. Når en brukt sekk med vann «plantes» i blomsterbedet, vil den over tid avgi det absorberte vannet til planterøttene i nærheten.

Dermed har man et fornuftig gjenbruk av produktet. (ANB)