Hvis ikke truer vannet. Et lekk vannrør kan gjøre stor skade i løpet av noen vintermåneder.
- Les også: Grunneierne vant
For mange går avstengingen av hytta i kjappeste laget. Første kvartal i år oppsto 927 vannskader i norske hytter, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).
Men de to foregående vintrene var mye kaldere. Vinteren for to år siden var spesielt ille. Da ble det meldt inn hele 3.188 hytteskader første kvartal.
– Mange brant seg på at det ble en voldsom frostvinter, kombinert med lite snø. Den isolerende snøen var ikke der, og rørene på hytta frøs. Slik vintre kan komme igjen, advarer teknisk inspektør Kjetil Sømoen i If.
Takstmannen mener mange skader kan unngås ved å lage en god huskeliste for avstengningsrutiner.
- Les også: Strøm mot sopp
De to vanligste feilene er at folk glemmer å stenge av vannet og ikke setter på nok varme i rom med vannførende ledninger.
– Vanninstallasjoner mot yttervegger er særlig utsatt, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If.
– De blir dessverre ofte bygd inn for å skjule rørene, og så glemmer man at de er der og setter ikke på tilstrekkelig varme.
Paradoksalt nok skjer de største skadene i moderne fullstandardhytter fordi slike hytter har de største vanninstallasjonene.
En tredje gjenganger er at hytteeieren glemmer vannet på utsiden. Hageslangen blir enten ikke koblet fra, eller utekranen blir ikke skikkelig tømt.
En krankobling som ikke er tatt av, kan føre til at kranen fryser og gjør stor skade på innsiden av hytta.
- Les også: Hytta er mitt arvesølv
Vann utvider seg som kjent når det fryser. Blandebatterier og toalettsisterner er det første som ryker.
Skadene som oppstår er forskjellig fra hytte til hytte, men de har én ting til felles: De er dyre å reparere.
– Med litt hell i uhellet strømmet vannet ut fra ledningsbruddet og fryser til is umiddelbart, i lag oppå hverandre, sier, sier Sømoen.
– Ved skaderenoveringen hakker vi da løs isflak og blokker og bærer det ut før det smelter og kan gjøre mer skade. Men også i disse tilfellene må vi ofte rive opp gulvet.
- Les også: Stiv pris for enkel hytte
Andre ganger blir konsekvensene større, særlig hvis hytta har stått ubesøkt gjennom vinteren og fram til våren. Da kan de frosne vannmassene smeltet og laget store fuktskader.
Sømoen forteller om en ferskt skadesak der reparasjonskostnadene på en større hytte med vannbåren varme kom på over 600.000 kroner.
– Skader skjer ofte når hytta har vært lånt bort til venner eller barn. Skader i tilknytning til eierskifter er også en gjenganger, eller når en enke må ta over stengerutiner hun ikke har deltatt i tidligere, forteller Sømoen.
– Et godt råd da er å ta kontakt med en lokal rørlegger for å få tips til hva som er viktig å huske på, og hvordan man gjør det. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene