(Siste)

Eiendomsmeglere er pålagt å ha med en god del informasjon i salgsprospektene, men langt fra alt.

Og kjøper du av private, må du selv sørge for å innhente alle relevante opplysninger.

Heldigvis inneholder offentlige registre langt mer informasjon om norske eiendommer enn det folk flest er klar over.

Nå er opplysningene i disse registrene gjort tilgjengelige for folk flest gjennom database Infoland.

Norsk Eiendomsinformasjon, som er et selskap underlagt Nærings- og handelsdepartementet, står bak nettstedet.

– Mye av denne informasjonen kan ha stor verdi når du vurderer å kjøpe en bolig, men ikke alt har vært like lett tilgjengelig, sier salgs- og markedsdirektør Sindre Landmark i Norsk Eiendomsinformasjon.

– I noen tilfeller kan for eksempel tomtegrensene være usikre, og det gjelder spesielt eiendommer der grensene ble satt før 1980, da det kom en ny delingslov.

Ved salg av en eiendom er megler ikke pålagt å oppgi eksakte grenser, kun areal. Kommunene skal ha kart, men de er ikke alltid like nøyaktige, ifølge Landmark.

– Til mange eldre eiendommer finnes det rettigheter ikke alle er klar over, sier Landmark.

– Det kan være båtfesterett, fiskerett, vann- og beiterett eller rett til parkeringsplass. Slike rettigheter kan være ført inn i Gammel grunnbok, et håndskrevet eiendomsregister som ble digitalisert på begynnelsen av 1990-tallet.

Grunnbøkene er siden den gang blitt elektroniske, og informasjon fra de gamle bøkene ble overført til det nye registeret.

– Som boligkjøper kan det også være greit å vite om naboen har rettigheter på din nye eiendom. Dette er informasjon du selv er ansvarlig for å innhente. Men ikke all informasjon er overført, bare den som «skjønnsmessig» ble vurdert som vesentlig, sier Sindre Landmark.

Dersom man skal flytte langt og ikke kjenner nabolaget, kan det være svært nyttig å få laget en nabolagsprofil.

– Her kan du skaffe opplysninger om salgspriser for alle eiendommer i området siste tre år, og om de ble solgt over eller under takst, sier markedsdirektøren.

– Du vil også få vite avstand til en rekke relevante servicepunkter som busstopp, butikker, kjøpesentre, skoler og barnehager. Vi leverer også opplysninger om antall barnefamilier i nabolaget, og kjønn og alder på beboerne.

Les også: Urealistiske boligselgere

Detaljerte kart og bilder av eiendommer gir et godt bilde av grenser, men det kan også vise bygg som ikke er registrert eller byggmeldt hos kommunen.

Mange er usikre på den tekniske standarden på en bolig, bruksendringer og brukstillatelse.

– Det finnes eksempler på at boligeiere har innredet hybler og leiligheter som de har leid ut ulovlig, fordi de ikke har fått bruksendring, sier Sindre Landmark i Norsk Eiendomsinformasjon.

– Da kan de heller ikke selge eiendommen med en utleieenhet. Mange gjør det likevel, men du som kjøper må finne ut om endringen faktisk er godkjent. (ANB)