(Oppland Arbeiderblad)

Neste uke lanseres podkasten «Hundene på Toten» som det nyeste tilskuddet i OAs podkastunivers.

Her skal Stine og Line Emilie hjelpe hundeeiere med problemer og spørsmål som dukker opp i hverdagen med det å eie og ta ansvar for en hund.

Begge to har hunder som den store interessen i livet, ved siden av familie og barn.

Les også

Berre ein hund

Jobber med mennesker

Stine jobber til daglig i Gjøvik/Land barnevern og har egne barn på to år og tre og et halvt år. I tillegg har hun to hunder som krever sitt. En Belgiske fårehund – Malinois, samt en seks måneder gammel border collier som ofte betegnes som gjeterhunder.

Line Emilie Jobber til daglig i Ecura Bo og Habilitering mot personer med psykisk utviklingshemming. Hun har også to hunder. En sju år gammel border collie og en working kelpie på 10 uker.

Samme drifter de Catch hundetrening Gjøvik lokalisert i Breiskallen. Der arrangerer de opptil seks ulike kurs i uken inne alt som dreier seg om hund fra hverdagslydighet til ulike konkurranser. De tar også på seg privattimer for hundeeiere.

– Som oftest er det hundeeierne vi jobber mest med. Det er helt avgjørende at vi klarer å formidle dette budskapet fil eierne. Resultatet ser vi i form av en hund som gjør det eierne sier de skal gjøre, i et godt samspill, sier Stine.

Podkast en gang i uken

Nå skal de lage podkast-episoder for Oppland Arbeiderblad som blir lansert en gang i uken på onsdager.

Hver episode varer cirka 30 minutter og inneholder diskusjon rundt et tema samt gjest i studio og lytterspørsmål. Første episode blir publisert i uke 39.

De har tro på at dette kommer til å slå an blant hunde-eiere.

– Vi har ventelister på privattimer. Derfor tror vi at en podkast om hunder kan være veldig gunstig. Der kan de som ikke har anledning til å delta på et kurs, få nyttige tips om hundelivet. Målet er å få vanlige folk tryggere på det å ha og trene hund. Målgruppen er alle som ønsker å få seg hund eller har hund i Vestoppland, sier Line Emilie.

Ifølge Norsk Kennel Klub sine registreringstall viser at det ble registrert nesten 30 prosent flere rasehunder i 2021, enn året før. Hele 37 314 nye rasehund-valper ble registrert i NKKs registre i fjor, som er en økning på 8135 valper. Den mest populære rasen var border collie.

– Mange går i hundefella

Instruktørene forteller at de anbefaler de som har tenkt å skaffe seg en hund på hva det innebærer og hva de skal bruke hunden sin til. – Hvis folk kjøper en hund fordi den ser fin ut, kan skape mange problemer for eieren med hensyn til uvaner. Mange går i den fella, sier Stine.

I podkasten ønsker de å ta opp ulike problem-caser som folk opplever sammen med hundene sine. Det er gjort anslag på at det i 2020 var 560.000 hunder i Norge. Dette er et estimert tall som myndighetene og Norsk Kennel Klub bruker.

– Vårt fokus er ikke gjøre det å eie en hund for vanskelig for folk. Vi vil prøve å forklare det så enkelt så mulig. Vi har mange ideer til ulike problemstillinger og temaer vi ønsker å ta opp i podden. Hundebarnehage, kennel, hundefrisør, hundesport og besøk hos veterinær for å nevne noen. Folk har mange spørsmål om det å eie en hund. Et tema som vi helt sikkert kommer til å snakke om, er når hundens siste timer nærmer seg og hvordan man avlivingen foregår. Det er et svært krevende kapittel for hundeeiere, sier instruktørene.

Les også

Noen tanker om det å være hund blant mennesker

– Må lære alt

De sammenligner arbeidsmengden på en valp, med det å få barn.

– Jeg har to små barn – den minste på sju måneder. Nå har jeg også skaffet meg en hundevalp. Det er det samme som å få et barn til. Valpen kreve masse tid og ødelegger sko, spiser stein og gjør mye ugagn i heimen. En hundevalp kan i utgangspunktet ingen ting. Alt må læres fra grunnen av noe som ikke er gjort på en dag, sier de.

Selv er de ikke ofte ute på andre arrangementer som ikke dreier seg om firbeinte.

– Vi har ikke tid til å gå på kafé. Vi er neste alltid bare ute med hundene eller arrangerer kurs. Vi bruker mye tid på hobbyen vår, sier de.

Hundejentene har egen instagramkonto @hundenepatoten. Her tar de gjerne imot innspill til temaer som kan tas opp i podkasten.