(Oppland Arbeiderblad)

Fredag formiddag inviterte Forsvarsdepartementet til et pressetreff hos Nammo på Raufoss. Der la de fram en ny avtale på 2,6 milliarder kroner. Regjeringen vil kjøpe artilleriammunisjon for 2,6 milliarder kroner fra Nammo. Det skal gi Nammo produksjonsgarantier og opprettholde støtten til Ukraina.

Det varslet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på Raufoss fredag. Krigen i Ukraina har skapt et stort behov for produksjon av ammunisjon, og selskapene har bedt om produksjonsgarantier.

– Det er den største kontrakten til Nammo noen gang. Vi er svært fornøyd med at regjeringen foreslår å anskaffe denne ammunisjonen i Nammo, sier Nammo-direktør Morten Brandtzæg.

– Dette er bra for Nammo, men best for Norge, sa han videre.

Selskapene som produserer ammunisjon har ikke ønsket å skalere opp produksjonen kraftig nå, for så å stå uten kunder hvis krigen er ferdig om kort tid.

Norge og Nammo har inngått milliardavtale.

Samtidig har eksperter pekt på at krigen kan bli avgjort av om det er Vesten eller Russland som raskest klarer å øke produksjonen av våpen og ammunisjon

– Jeg er trygg på at dette går gjennom Stortinget på en god måte, sa parlamentarisk leder Rigmor Aasrud i Ap.

Les også

Raufoss vil være avgjørende for vesten – hvis regjeringen vil

Pengejakt

OA har tidligere omtalt Nammos ønske om hjelp fra staten. Senest forrige uke kom ammunisjonsprodusenten med en klar melding til politikerne.

– Vi har mange ordrer, men kapasiteten strekker ikke til slik det er i dag. Det fører til stort etterslep, som igjen gjør at lagrene ikke blir fylt opp, sa Brandtzæg til OA etter et møte mellom Nammo og Innlands-benken på Stortinget.

Møtet og ropene om å bli sett i regjeringskoridorene har åpenbart fungert. Det var blide fjes både hos Nammos representanter og fra ordfører Stian Olafsen i Vestre Toten i auditoriet i Enggata på Raufoss fredag formiddag.

Også i høst gikk Nammo ut og ba om mer penger fra politikerne. Da fortalte Nammo-sjef Brandtzæg at han aldri hadde sett lignende etterspørsel etter våpen og ammunisjon - som eksploderte som følge av krigen i Ukraina.

Har investert mye

Nammo-sjef Brandtzæg har tidligere sagt til NRK at selskapet allerede har investert mye mer enn vanlig, og at de derfor ber om hjelp før ytterligere investeringer blir gjort.

– Vi har investert over en milliard selv, fem ganger så mye som i et vanlig år. Vi har også kjøpt inn råvarer for 750 millioner kroner, sa han.

Etter møtet 4. januar, kvelden før NHOs årskonferanse, sa han at behovet for finansiering fremdeles er prekært.

– Vi hadde håpet at det kom en bevilgning på statsbudsjettet, men det kom ikke. Behovet er imidlertid like stort, og vi vil derfor be om finansiering gjennom for eksempel lån eller garantier om fremtidige kontrakter, sa Nammo-toppen.